Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ .ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΝΝΕΔ 15/10/2010






Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και προνόμιο να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας, με τη διττή ιδιότητα του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου αλλά και του εργαζόμενου
για πάνω από πέντε έτη στον τομέα των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Προγραμμάτων και της Περιφερειακής Ανάπτυξης. Κυρίως όμως, θέλω να καταθέσω την προσωπική μου άποψη για το τι στην πράξη σημαίνει Περιφερειακή Ανάπτυξη για έναν νέο άνθρωπο, καθώς αυτοί έχουν πληγεί κυρίως από την οικονομική κρίση. Θα αναφερθώ σε δύο άξονες. Αρχικά στο νομό μας και σε δευτερευόντως στο επιχειρηματικό κλίμα που επικρατεί.

Φίλες και Φίλοι,
«Ο Νομός μας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής έρευνας.
Στόχος της έρευνας αυτής είναι να ερμηνευθεί η αναντιστοιχία μεταξύ των πλούσιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων όπως
φυσικοί πόροι,
γεωγραφική θέση ,
καθαρά νερά ,
τεράστια πολιτιστική κληρονομιά
σε σχέση με τις ισχνές αναπτυξιακές επιδόσεις του».

Αυτά έγραφε πρίν από μερικά χρόνια στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” ο συμπατριώτης μας Δημήτρης Στεργίου.

Από τότε, γράφτηκαν και έγιναν πολλά, από τότε, γράφτηκαν και δεν έγιναν ακόμα περισσότερα. Το πρόβλημα όμως της Ανάπτυξης για το Νομό δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του.
Στα χρονίζοντα προβλήματαπροστίθενται νέακαι η καθυστερημένη αντιμετώπισή τους τα κάνει πολυπλοκότερα και σχεδόν άλυτα.

ΔΕΝ υπήρξε π.χ. Κανένας προγραμματισμός ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπιες των του μηδενισμού των Κοινοτικών επιδοτήσεων των μεσογειακών προϊόντων.

Η παγκοσμιοποίηση και η κοινή Αγροτική Πολιτική(Κ.Α.Π.) μας βρήκε εντελώς ανέτοιμους .

Δεν άντεξε και φανέρωσε πρόωρα τις λανθασμένες εκτιμήσεις που είχαν γίνει κατά τον σχεδιασμό της.
Έτσι, σήμερα αντί να προλαβαίνουμε τα γεγονότα , τρέχουμε πίσω τους.

Δεν υπάρχει αξιόπιστη πρόταση , που θα μας βγάλει από το αδιέξοδα που υπάρχουν σήμερα. (όπως είναι το περίφημο Μνημόνιο).

Η σημερινή εκδήλωση έχει ως σκοπό και στόχο να συμβάλει στον έγκαιρο προγραμματισμό ενεργειών που θα συνδράμουν την αναπτυξιακή αναβάθμιση του Τόπου μας.


Φίλες και φίλοι

Η αναζήτηση και η προώθηση ενός σύγχρονου μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης αποτελεί πλέον σήμερα κεντρική αναπτυξιακή επιλογή, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Το μοντέλο αυτό προσπαθεί να συνδυάσει τον σεβασμό για το περιβάλλον και την κοινωνική δικαιοσύνη  έχοντας πάντοτε στόχο και σημείο αναφοράς του τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Το μοντέλο όμως αυτό, απαιτεί την συναίνεση όλων των κοινωνικών εταίρων του Τοπικού παραγωγικού συστήματος, ώστε να αποδεχθούν και να αφομοιώσουν ο καθένας το ρόλο που του αρμόζει, επενδύοντας κατά κύριο λόγο στο ανθρώπινο δυναμικό, στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Όλα αυτά όμως απαιτούν συγκροτημένο και με ατζέντα κοινωνικό διάλογο.

Χώρες που έκαναν την στρατηγική επιλογή να επενδύσουν στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους,  στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας,
επέτυχαν να ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρηματικότητα και να “ανεβάσουν” την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής τους με άριστα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα.
Στην φιλοσοφία αυτού του μοντέλου πρέπει να σχεδιάσουμε και την ανάπτυξη του νομού μας.
Ειδικότερα αλλά πολύ επιγραμματικά:
Κατευθυντήρια γραμμή μας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε…
Ø οι φυσικοί πόροι
Ø η πολιτιστική κληρονομιά,
Ø τα καθαρά νερά,
Ø το ανθρώπινο δυναμικό και άλλα.

Ταυτόχρονα επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι η άμβλυνση των αδυνάτων σημείων μας (όπως το ανειδίκευτο ανθρώπινο δυναμικό, η έλλειψη υποδομών, η φθίνουσα γεωργία, η έλλειψη κεφαλαίων για μεγάλες επενδύσεις, η μη ύπαρξη καινοτομικών σχεδίων αλλά και της έρευνας και ανάπτυξης και πολλά άλλα.) όσον αφορά τις Υποδομές: θα πρέπει να εστιάσουμε στους οδικοί άξονες, στον καθορισμός χρήσης γης, στα αρδευτικά δίκτυα στην αποχέτευση κλπ

Η Ανάδειξη του φυσικού κάλλους του Νομού κάνοντας χρήση κανόνων του σύγχρονου Marketing αποτελεί σημαντική επιλογή. Η Αξιοποίηση και η εκμετάλλευση της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς παράλληλα με τον φυσικό μας πλούτο αποτελεί κεντρική επιλογή ώστε να γίνει ο τόπος μας τουριστικός προορισμός.

Εδώ επιλεκτικά πρέπει να αναφερθούμε στις πέντε λίμνες, τους δύο ποταμούς, τα δάση του Ξηρομέρου (Βελανιδόδασος κλπ), την Ορεινή Ναυπακτία, την Ορεινή Τριχωνίδα (Καστανοδάσους) και του Βάλτου, τα αρχαία θέατρα και την Βυζαντινή κληρονομιά μας.

Σημειώνουμε ότι το θαυμάσιο Βελανιδόδασος του Ξηρομέρου ΔΕΝ έχει συμπεριλειφθεί στης περιοχές NATURA. Θεωρούμε ότι είναι άμεση ανάγκη να θεσπιστεί Νομοθετική πράξη για την προστασία του και την αξιοποίηση του. Ανάλογη φροντίδα για προστασία και ανάδειξη, έχουν και όλα εκείνα τα σημεία του Νομού μας(λίμνες, παραλίες, δάση, αρχαιολογικοί χώροι, Βυζαντινά μνημεία) που μπορούν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στους Νέους Δήμους της περιοχής μας και να τονώσουν μια νέα μορφή τουρισμού, τον θεματικό, τον συνεδριακό τον θρησκευτικό τουρισμό.

Σύγχρονες προτάσεις που θα αξιοποιήσουν την εύφορη γη της Αιτωλοακαρνανίας είναι Η Γεωργία ολοκληρωμένης διαχείρισης, η συμβολαιακή γεωργία και οι βιολογικές καλλιέργειες λαχανικών και κτηνοτροφικών φυτών, αρωματικά φυτά καθώς και τα “καλλιεργούμενα δάση” για την παραγωγή ξύλου ανωτέρας ποιότητος (hard wood) .
Η επέκταση της κτηνοτροφίας μας που ούτως ή άλλως μετέχει με το μεγαλύτερο ποσοστό στο γεωργικό εισόδημα είναι αναγκαία. Κυρίως όμως τον πρωταρχικό λόγο στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος και στην εξασφάλιση της διάθεσης των προϊόντων στις Αγορές θα έχει η υψηλή ποιότητα και το ελεγχόμενο κόστος.
Θεωρούμε αναγκαία την οριοθέτηση και χωροθέτηση ζωνών ειδικών χρήσεων, ανάλογα με τις παραγωγικές του δυνατότητες.
Η εκπαίδευση και η ειδική επιμόρφωση-όπως ελέχθη παραπάνω- είναι θεμελιώδους σημασίας για την διασφάλιση ποιοτικών προϊόντων των και υπηρεσιών.
Ένα μελετημένο πρόγραμμα αναβάθμισης των λαϊκών αγορών και η στέγασή τους θα αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα της διάθεσης των ευπαθών προϊόντων για τον παραγωγό αποφεύγοντας συγχρόνως τους “μεσάζοντες”.
Τέλος πρέπει να εφαρμοσθεί εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών σε όλους τους Νέους Δήμους. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση της νέας τεχνολογίας και το εξειδικευμένο προσωπικό.
Με απλά λόγια… οι δυνατότητες υπάρχουν αρκεί να τις αξιοποιήσουμε.

Φίλες και Φίλοι,

Σε μακροοικονομικό επίπεδο η παρούσα κατάσταση στον τομέα της επιχειρηματικότητας μόνο ειδυλλιακή δεν είναι. Συγκεκριμένα,
1. Από το ΤΕΜΠΜΕ από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο 2010 δανειοδοτήθηκαν 193 επιχειρήσεις, ενώ πέρσι το αντίστοιχο τρίμηνο 19.500
2. 60.000 επιχειρήσεις έκλεισαν το 2010
3. 8 στις 10 επιχειρήσεις παρουσίασαν επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών τους το πρώτο εξάμηνο του 2010
4. Ο τζίρος στο λιανεμπόριο μειώθηκε κατά 5,1% το πρώτο εξάμηνο του 2010
5. Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περιοριστεί στο πρώτο επτάμηνο του 2010 κατά 36% σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2009
Στο ΕΣΠΑ η Ελλάδα είναι στην 23η θέση από την 5η που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έφτασε στα μέσα Μαΐου του 2010 το 11%. Λίγο πριν τον χρονικό μέσο του προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται το έτος 2013, η απορροφητικότητα του παραμένει σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα. Αιτιολογώντας το χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας ο ίδιος ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι οφείλεται κυρίως στην «ανεπαρκή ρευστότητα των δημοσίων οικονομικών» και στην «αργή πρόοδο των μεγάλων έργων».

Όσο για τους εγχώριους «εμπειρογνώμονες» οι οποίοι βιάζονται να τονίσουν πως η απορροφητικότητα των Ευρωπαϊκών κονδυλίων πάντοτε αυξάνεται στο τέλος των προγραμματικών περιόδων, τους προτρέπω να μην βιαστούν να υπερασπιστούν την ελληνική προχειρότητα, την έλλειψη επαρκούς σχεδιασμού και το μακρόπνοο όραμα που η ελληνική βιασύνη του να απορροφήσουμε τα κεφάλαια τελευταία στιγμή, συνεπάγεται.

Έχοντας εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στον χώρο των Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων και της Περιφερειακής Ανάπτυξης δράττομαι της ευκαιρίας να καταθέσω ορισμένες προτάσεις με την ελπίδα αυτές να φανούν χρήσιμες για τον τόπο μας. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την ορθολογικότερη στόχευση των προγραμμάτων, την επιτάχυνση των διαδικασιών και τον μακρόπνοο σχεδιασμό.

1. Στόχευση στον συνεπή επιχειρηματία, με αποδεδειγμένη δράση και συνεισφορά στην τοπική κοινωνία. Ο Έλληνας επιχειρηματίας πρέπει να αισθάνεται το κράτος αρωγό στις προσπάθειες του. Φόρο – επιδρομικά μέτρα στα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, μόνο ανασφάλεια προκαλούν και εντείνουν το δυσμενές επενδυτικό κλίμα. Ούτε μέτρα όπως αυτό της περαίωσης συμβάλλουν στον αναπτυξιακό χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας, αφού πρόκειται για ένα κοινωνικά άδικο μέτρο που παρέχει άφεση αμαρτιών σε συστηματικούς παραβάτες του νόμου, χωρίς να παρέχει κανένα κίνητρο στους επιχειρηματίες εκείνους που δεν έχουν οφειλές προς το δημόσιο.

2. Φορολογικές ελαφρύνσεις σε «καλοπληρωτές» λόγω οικονομικής κρίσης και φοροαπαλλαγές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι μέτρα που διαμορφώνουν θετικό επιχειρηματικό κλίμα. Στα ίδια πλαίσια τα επιδοτούμενα προγράμματα πρέπει να δώσουν έμφαση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για νέους, γυναίκες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με παράλληλη λειτουργία προγραμμάτων από πλευράς ΟΑΕΔ που θα αφορούν την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.

3. Επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω της απλούστευσης των δικαιολογητικών και της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των εγγράφων. Όποιος έχει επιχειρήσει να ενταχτεί σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα έχει σίγουρα αντιμετωπίσει των χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία συγκέντρωσης, ταξινόμησης και κατάθεσης όλων των απαιτούμενων εγγράφων. Στη σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή είναι επιβεβλημένο η όλη αυτή διαδικασία που αφορά την ανταλλαγή εγγραφών μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών, να γίνεται εσωτερικά χωρίς την παρέμβαση του επιχειρηματία, έτσι ώστε αυτός να είναι υπόχρεος για τα προσωπικά του έγγραφα αποκλειστικά. Επιπροσθέτως, τα προγράμματα πρέπει να έχουν αυστηρά ορισμένες ημερομηνίες λήξης. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως για το πρόγραμμα ΠΕΠ που έληξε στις 18 Δεκεμβρίου 2009 χρειάστηκαν πάνω από 6 μήνες για την αξιολόγηση των προτάσεων και τη συμβασιοποίηση με τις επιχειρήσεις. Στο χρονικό αυτό διάστημα το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε και η αγορά στέρευσε. Επιχειρηματίες που εν τέλει είχαν εγκριθεί για να προχωρήσουν σε επένδυση, αρνήθηκαν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, επιχειρήσεις που ήταν να επιδοτηθούν έκλεισαν και επιχειρηματίες που δεν μπορούσαν να περιμένουν τα αποτελέσματα προχώρησαν μόνοι τους στην επένδυση.

4. Ο μακρόπνοος σχεδιασμός έχει να κάνει με τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας στους οποίους πρέπει να στραφούν οι Έλληνες επιχειρηματίες και οι νέοι του τόπου μας. Οι τομείς αυτοί πρέπει να προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να χαρακτηρίζονται από επαρκή χρονική διάρκεια (να μην αποτελούν εφήμερες εργασίες), παροχή προστιθέμενης αξίας και σε άλλους κλάδους (ο τουρισμός για παράδειγμα δεν επιφέρει οφέλη μόνο στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και σε μία σειρά άλλων επιχειρήσεων), αύξηση της απασχόλησης (ειδικά των νέων και των λιγότερο προνομιούχων κοινωνικών ομάδων).

5. Χρειάζεται στόχευση σε τομείς με υψηλή ένταση. Οι Δήμοι πρέπει καθορίσουν τομείς πρωτευούσης και δευτερευούσης δραστηριότητας. Χωρίς να αποκλείεται κανείς κλάδος επαγγελματικής δραστηριότητας πρέπει να γίνει αντιληπτό ποιοι κλάδοι μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά αναφέρω, προσπάθειες Δήμων οι οποίοι έστρεψαν την προσοχή των ντόπιων επιχειρηματιών σε τομείς όπως οι πρότυπες και βιολογικές καλλιέργειες, ο αγροτουρισμός και οι παραδοσιακοί οικισμοί. Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές πρέπει να δώσουν την κατεύθυνση, να ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες και να τους παρέχουν πληροφόρηση για τις επιχειρηματικές δυνατότητες που υφίστανται μέσω των προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης και τέλος να διασφαλίζουν την ύπαρξη υποδομών, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και του χαρακτήρα της περιοχής τους.

Η «καλλικράτεια» δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης ανοίγει νέες προοπτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη. Περισσότερες αρμοδιότητες δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και πλέον είναι απαραίτητα άτομα, επιστημονικά καταρτισμένα, ώστε να γίνει σωστή και αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των δημοτικών, αλλά και των ευρωπαϊκών πόρων που προορίζονται για τον κάθε Δήμο. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που πρέπει να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ, ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές, να εξυπηρετείται ποιοτικότερα και συντομότερα ο πολίτης.

Φίλες και φίλοι…

Πέραν αυτών όμως θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις, όχι με την έννοια του τεχνοκράτη, όχι ως υποψήφιος απλά σαν νέος. Τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική περιφέρεια έχει υποστεί μία άνευ προηγουμένου εσωτερική μετανάστευση. Οι νέοι του τόπου με αφετηρία τις σπουδές τους ή τις καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές μετακινήθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι εξελίξεις στα οικονομικά του τόπου, πλέον καθιστούν τη ζωή στις πόλεις ακριβή, με υψηλό βαθμό επαγγελματικής ανασφάλειας και χαμηλή ποιότητα ως προς την καθημερινότητα.

Η τάση που όλο και συχνότερα εκδηλώνεται στους νέους είναι αυτή της επιστροφής στον τόπο καταγωγής τους, στον τόπο που μεγάλωσαν. Το Δ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το γνωστό σε όλους μας ως ΕΣΠΑ, δίνει τη μοναδική ευκαιρία στην ελληνική πολιτεία να βοηθήσει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια, που θα επιτρέψει την επιστροφή των νέων στον τόπο τους. Αυτό πρέπει να είναι το δικό μας όραμα, ο δικός μας στόχος ως νέοι.

Πρέπει να ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την μετοίκηση υπαρχόντων επιχειρήσεων από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην περιφέρεια, να δοθούν τα κίνητρα εκείνα που θα επιτρέψουν την μεγαλύτερη πριμοδότηση των νέων εκείνων που θα επιλέξουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση στον τόπο καταγωγή τους.

Στον αγώνα αυτό όλοι εσείς οι νέοι και οι νέες της ΟΝΝΕΔ μπορείτε να πρωτοστατήσετε, όχι μόνο με την πίεση των αιτημάτων σας αλλά κυρίως με τη δημιουργία του κλίματος εκείνου που θα επιτρέψει την επιστροφή των φίλων, των αδερφιών και των συγγενών μας πίσω στο νομό μας.

Γιατί οι νέοι είναι το μέλλον του τόπου μας.

Αυτοί πρωτοστατούν στους αγώνες για αλλαγή

και συμμετοχή για ένα καλλίτερο αύριο

Σε αυτή τους την προσπάθεια είμαστε δίπλα σας.

Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Ενωμένοι, πολλά περισσότερα…

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας….

1 σχόλιο: