Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Άμεσοι Στόχοι Διοίκησης-Bασικοί άξονες προγράμματος-Καλλικράτης

Άμεσοι Στόχοι Διοίκησης

Βασικός μας στόχος, μετά την εκλογή μας, θα είναι η αφομοίωση των νέων ορίων του δήμου, η
εξάλειψη των τυχόν τοπικιστικών διαφορών, η σωστή οργάνωση του Δήμου, η βελτίωση της αποδοτικότητας και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας ώστε να εξυπηρετείται άμεσα ο πολίτης. Αισιοδοξούμε και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε τις γνώσεις και την εμπειρία, αφού επί Δημαρχίας μας, την περίοδο 1998-2002, καταφέραμε, κατά την πρώτη εφαρμογή του Καποδίστρια, να ενσωματωθούν ομαλά στο Δήμο Ναυπάκτου τα 13 Δημοτικά Διαμερίσματα του.

Ταυτόχρονα, η χρηστή διοίκηση, η υπεύθυνη και συνετή οικονομική διαχείριση, η διαφάνεια, και πρωτίστως η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Δημοτική αρχή και τους δημότες του διευρυμένου Δήμου, θα είναι κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής μας.

Μία από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε είναι τα διευρυμένα του όρια. Στόχος μας είναι η άμεση εξυπηρέτηση του δημότη στον τόπο κατοικίας του. Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης ώστε να μην επιβαρυνθεί η καθημερινότητα του δημότη, ιδιαίτερα εκείνου που είναι σε απομακρυσμένη από το κέντρο εκλογική περιφέρεια. Για μας πάνω απ’ όλα είναι ο δημότης. Αυτό θα το πετύχουμε με την αξιοποίηση των Κ.Ε.Π. Επίσης οι ανταποκριτές του ΟΓΑ θα επιδιώξουμε να παραμείνουν στη θέση τους. Οι πρόεδροι των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι των εκλογικών περιφερειών θα είναι οι σύνδεσμοι με το διοικητικό κέντρο. Σ’ αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν και οι αντιδήμαρχοι οι οποίοι θα αναλάβουν συγκεκριμένους τομείς ευθύνης στις εκλογικές περιφέρειες.


Βασικοί άξονες προγράμματος

Η Δημαρχία για μας είναι μέσο για την εξυπηρέτηση και την προάσπιση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου. Κοινή μας αγωνία είναι το μέλλον του τόπου μας και φιλοδοξία η επίλυση των προβλημάτων του. Πίστη μας είναι πως χωρίς δογματισμούς και εξαρτήσεις, ενωμένοι, δημιουργούμε τη Ναυπακτία που οραματιζόμαστε. Βασικοί άξονες του προγράμματος μας που σύντομα θα είναι στα χέρια σας είναι:

• Η σωστή οργάνωση του νέου διευρυμένου Δήμου Ναυπακτίας, η βελτίωση της αποδοτικότητας και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας ώστε να εξυπηρετείται άμεσα ο πολίτης.

• Η χρηστή διοίκηση, η υπεύθυνη και συνετή οικονομική διαχείριση, ο δημόσιος απολογισμός και η διαφάνεια με στόχο το νοικοκύρεμα και τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Δημοτική αρχή και την τοπική κοινωνία.

• Η διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία όλων όσων δικαιούμαστε, για να μπορούμε να επιτελούμε το έργο μας.

• Η προσέλκυση κεφαλαίων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

• Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του συνόλου των πολιτών, με τη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, σε ένα καθαρό και ανθρώπινο περιβάλλον, με αναπλάσεις, παρεμβάσεις και έργα υποδομής.

• Η αντιμετώπιση των ζητημάτων παιδείας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και άθλησης.

• Η πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου Ναυπακτίας, με την προστασία και την ανάδειξη του ιστορικού και μνημειακού του πλούτου και την τόνωση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.

• Η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, όλων των περιοχών του διευρυμένου Δήμου, με τη δημιουργία έργων υποδομής και τη σωστή προβολή.



Για τον Καλλικράτη

Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας ήταν μια αναγκαιότητα. Ως εκ τούτου η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» αποτελεί τομή για την αυτοδιοίκηση. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο, ένα σχέδιο το οποίο αν εφαρμοστεί σωστά και αποτελεσματικά θα αλλάξει ριζικά τη νοοτροπία και τα δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο μας προβληματίζει η χρονική περίοδος εισαγωγής του «Καλλικράτη». Πίστη μας είναι πως δεν ήταν η πιο κατάλληλη χρονική περίοδος, για να εφαρμοστεί μια τέτοια μεταρρύθμιση, λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει οικονομικά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στα θετικά σημεία του «Καλλικράτη» εντάσσονται η καλύτερη οργάνωση για καλύτερες και αμεσότερες υπηρεσίες προς τον πολίτη, η διευκόλυνση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, η αξιοποίηση κονδυλίων και η άμεση απορρόφηση τους, η καταπολέμηση φαινομένων σπατάλης, αδιαφάνειας και διαφθοράς, η αποκέντρωση υπηρεσιών κ.τ.λ.

Από την άλλη η υποχρηματοδότηση και η μη διασφάλιση της δυνατότητας κάλυψης των νέων δαπανών που θα προκύψουν από τις πολλές αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στα αυτοδιοικητικά σχήματα, για να μπορέσουν να έχουν την αποτελεσματικότητα, που προσδοκά ο πολίτης από την άσκηση τους, αποτελεί τη μεγαλύτερη αδυναμία του «Καλλικράτη».

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κ. Κώστα , στόχος σας και φιλοδοξία σας, μπορεί να είναι και το να γίνουμε Μαϊάμι...το θέμα είναι μπορείτε ? Με ποιούς σαν αντιδημάρχους ? Αυτούς που επειδή δεν πήραν το χρισμα του ΠΑΣΟΚ, ήρθαν σε σένα ? Για να σώσουν τον τόπο ? Α..και κάτι άλλο. Πές μας και το έργο που έκανες στην θητεία σου, γιατί εγω τουλαχιστον δεν...το θυμάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και δεν είμαι ο κ. Κώστας...επειδή η μνήμη σας σας προδίσει θα σας πω ένα...έτσι για να γελάσουμε:ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ Χ.Υ.Τ.Α. που το2000 ήταν το πρώτο στην Ελλάδα με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ ΔΕΚΑ (ένας εκ των λογων που ανάγκασαν την τρόικα ΝΤΑΟΥ-ΛΟΥΚΟ-ΠΛΟΥ να συνασπιστεί ποιός ξέρει γιατί...);Εκτός κι αν θυμάστε οτι ο Χ.Υ.Τ.Α. έγινε από Παπαθανάση-Μπουλέ.
    ΝΑ ΠΩ ΚΙ ΑΛΛΑ;
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή