Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η πτώση των blogs της Αιτωλοακαρνανίας

Aπό τον Ανδ. Σταυρόπουλο

 Παρακολουθώ, λόγω δουλειάς, όλα τα blog της Αιτωλοακαρνανίας, εδώ και τέσσερα χρόνια. Χρήσιμο εργαλείο για αυτή τη δουλειά ένας reader (εγώ χρησιμοποιώ της google), ώστε να "σου έρχονται" τα νέα post και να μην μπαινοβγαίνεις σε κάθε blog κάθε τρεις και λίγο .

Στην αρχή είχε πολύ ενδιαφέρον γιατί
 στα λιγοστά που υπήρχαν έβρισκες πρωτόλειες ιδέες, σκέψεις και προβληματισμούς.

Όταν όμως ο όγκος τους άρχισε να μεγαλώνει, εμφανίστηκαν τα πρώτα αρνητικά σημάδια. Δυστυχώς, οι πάσης φύσεως αρχές (νομαρχιακές, δημοτικές κλπ) έπιασαν το "νόημα" και ξεκίνησαν να τα βομβαρδίζουν με δελτία τύπου και άλλες ανοησίες προκειμένου να προπαγανδίσουν το.. έργο τους.

Κάποιοι τσίμπησαν και στο όνομα της.... ελευθεροτυπίας και της ίσης μεταχείρισης(;) άρχισαν να αναδημοσιεύουν αμάσητα- και ασχολίαστα- τα φοβερά και τρομερά επιτεύγματα των αρχόντων μας. Στην πραγματικότητα, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω blog, είχαν βρει έναν ξεκούραστο τρόπο να ανανεώνουν το ιστολόγιό τους, παρουσιάζοντας μεγάλο όγκο αναρτήσεων με ελάχιστο πνευματικό κόπο. Έστελνε, για παράδειγμα, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας ένα δελτίο τύπου που έλεγε πως επί θητείας του γέμισε ο Αμβρακικός με συναγρίδες και ο ιδιοκτήτης ενός blog στη Ναύπακτο, που δεν έχει ιδέα που πέφτει ο Αμβρακικός, το αναμετέδιδε με κάθε λεπτομέρεια αλλά και φωτογραφίες.

Αρκετοί ήταν αυτοί που βλέποντας αυτή την ευκολία, αποφάσισαν να ανοίξουν το δικό τους blog (υπόθεση δύο λεπτών πλέον) και να προσφέρουν "ενημέρωση" .

Όση περισσότερη τόσο καλύτερα, το δόγμα τους και ο αγώνας για τα περισσότερα ποστ, δημιούργησε την ανάγκη για ακόμη περισσότερα δελτία τύπου, που οι τοπικές αρχές μετά ευχαρίστησης εξέδιδαν.
Σήμερα, λοιπόν, κάποιος που κάνει μια καθημερινή βόλτα στα ιστολόγια της Αιτωλοακαρνανίας, μπορεί να διαβάσει την (φανταστική) είδηση για τις συναγρίδες τουλάχιστον 20 φορές.
Εδώ και κανά χρόνο όμως, οι άρχοντες αποφάσισαν ότι ούτε κι αυτή η προπαγάνδα ήταν αρκετή. Κοντοζύγωναν και οι δημοτικές εκλογές και έπρεπε να έχουν πιο δραστικά όπλα. Έτσι κάπως άρχισαν να φυτρώνουν σαν μανιτάρια μετά από βροχή, αρκετά ανώνυμα blog, πιστοί κλώνοι του troktiko: Γράφουμε ανώνυμα, με έμφαση στο κουτσομπολιό τις φήμες και την παραπολιτική, ρίχνουμε λάσπη στον μισητό αντίπαλο του αφέντη- εντολοδόχου- άρχοντά μας και έχουμε και χιλιάδες- συγνώμη εκατομμύρια- αναγνώστες, που μας στέλνουν πιο πολλά "άρθρα" και "σχόλια" ακόμη και από τα μεγάλα, πανελλήνιου ενδιαφέροντος portal.

Τι ωραία τι καλά, σκίζει η βάρκα τα νερά.
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές λοιπόν και αυτό το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη έκρηξη. Αυτό που βλέπουν τα ματάκια μας μπορεί ίσως να περιγραφεί ως "η πτώση των blogs". Ένα εργαλείο ελεύθερης έκφρασης στα χέρια των πολιτών έχει μετατραπεί σε εργαλείο χειραγώγησης απ' τους άρχοντές μας που πάντα βρίσκουν πρόθυμους "ελεύθερους bloggers" και πολλούς "αναγνώστες".


ΥΓ. Υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις, ανθρώπων που συνεχίζουν να γράφουν επώνυμα, στους οποίους αξίζει σεβασμός ακόμη και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους. Δεν τους αναφέρω καθώς αφενός υπάρχει κίνδυνος να ξεχάσω κάποιον, αφετέρου θα πρέπει να κάνετε και εσείς κάτι...

1 σχόλιο:

  1. Δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτα στα όσα διατυπώνει ο αγαπητός Ανδρέας...

    Με καλύπτει πλήρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή