Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη τού Γιάννη Μπουλέ στο περιοδικό Boom

1. Ο Καλλικράτης δημιουργεί νέους, μεγαλύτερους δήμους, με περισσότερα χωριά και περισσότερους κατοίκους, ποιες είναι οι προκλήσεις σε έναν τόσο μεγάλο δήμο.

Στη σημερινή εποχή η μεγάλη πρόκληση είναι η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από το πολιτικό σύστημα και γι’ αυτό επιλέγουν την αποστασιοποίηση. Θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την υπεύθυνη συμμετοχή και το συνεχή έλεγχο των δημοτών. Ο πολίτης και κυρίως οι νέοι άνθρωποι πρέπει να έρθουν στο επίκεντρο της πολιτικής, γιατί μόνο τότε θα ληφθούν και θα υλοποιηθούν αποφάσεις που θα στοχεύουν και θα διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής και τις προϋποθέσεις για κάθε μορφή ανάπτυξης. Το μεγάλο λοιπόν στοίχημα είναι να περάσουμε στην κοινωνία το μήνυμα για ένα άλλο ρόλο της αυτοδιοίκησης, για έναν άλλο τρόπο διαχείρισης των δημοσίων υποθέσεων, εντελώς διαφορετικό από αυτό που επικρατεί σήμερα.

Αν κερδίσουμε αυτό το στοίχημα θα καταφέρουμε και να αξιοποιήσουμε τις πολλαπλές δυνατότητες που παρέχει ο Δήμος Ναυπακτίας.

2. Η οικονομική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για επενδύσεις και έργα. Με ποιόν τρόπο θα εξασφαλίσετε τους απαραίτητους πόρους για να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν αρχές, να υπάρξει τάξη και οργάνωση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ορθή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Μόνο με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται το σύνηθες φαινόμενο των αποσπασματικών και πολλές φορές άστοχων ενεργειών που όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα αλλά οδηγούν στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και στην υπερχρέωση των δήμων. Στην παρούσα, λοιπόν, δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλεται ορθή, διαφανής και χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, αξιοποίηση όλων των εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων και ενεργοποίηση της κοινωνίας για διεκδίκηση όλων των αναγκαίων πόρων.

3. Η Ναύπακτος είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να προσελκύσει, μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι κινήσεις του νέου δημάρχου προκειμένου να ενισχύσει την τουριστική κίνηση της πόλης;

Τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ναυπάκτου που θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν είναι η γεωγραφική θέση και η ιστορική -πολιτιστική ταυτότητα της. Η Ναύπακτος θα πρέπει να καταχωρηθεί ως Καστρόπολη και να γίνει κέντρο καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου απαιτείται σχεδιασμός και οργάνωση της Ναυπάκτου με βασικούς άξονες την οριοθέτηση της Καστρόπολης, τη χάραξη πολιτιστικής διαδρομής με την ενοποίηση χώρων και μνημείων πολιτισμού, την τόνωση της πολιτιστικής δημιουργίας, τη διασφάλιση υποδομών και ποιοτικών υπηρεσιών.

4. Σε πολλές επαρχιακές πόλεις, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως παζάρια δημιουργών, φεστιβάλ, εκθέσεις και εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής. Η Ναύπακτος έχει επαναπαυτεί σε δύο μόνο μεγάλα δρώμενα: της Μεγάλης Παρασκευής και τη Ναυμαχίας. Θα υποσχεθείτε περισσότερη ελεύθερη διασκέδαση και πολιτιστικά δρώμενα στους πολίτες, αλλά πρωτίστως στη νεολαία;

Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι η μεγαλύτερη επένδυση σε μια κοινωνία είναι η επένδυση στον Πολιτισμό. Και όταν λέμε πολιτισμό τον εκλαμβάνουμε σε όλη του τη διάσταση και όχι μόνο στη διοργάνωση εκδηλώσεων, που δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό στη Ναύπακτο έχουν μετατραπεί σε λαμπερό θέαμα, που σβήνει, όταν πέφτει η αυλαία. Η πρότασή μας για τον πολιτισμό βασίζεται στην έμπνευση και στη δημιουργία. Στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των νέων, στη διαρκή εκπαίδευση και συμμετοχή στα πολιτισμικά δρώμενα μέσω της πολιτιστικής αποκέντρωσης, του πολιτιστικού πλουραλισμού και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

5. Με τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου και μετά την «περίοδο χάριτος», εξακολουθεί να υπάρχει δυσκολία αλλαγής αντιλήψεων και νοοτροπίας. Μήπως ήρθε η ώρα να παρθούν κάποια επιπλέον μέτρα, για τη σωστή λειτουργία του;

Είναι σαφές ότι η αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων είναι από τη μια πλευρά αποτέλεσμα παιδείας και καλλιέργειας και από την άλλη τήρησης και εφαρμογής κανόνων. Σε ό,τι αφορά τον ποδηλατόδρομο της Ναυπάκτου επιβάλλεται να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθεί και να καταστεί ασφαλής για όλους.

6. Οι γαλάζιες σημαίες επέστρεψαν στη Ναύπακτο, όμως πολλοί έχουν την αίσθηση ότι οι παραλίες της Ναυπάκτου δεν είναι και οι πιο καθαρές! Τόσο οι επισκέπτες της, όσο και οι μόνιμοι κάτοικοί της, προτιμούν τις παραλίες της Φωκίδας. Τι αλλαγή μπορεί να γίνει για να προστατεύσουμε πραγματικά τις παραλίες μας;

Το δικαίωμα του πολίτη να απολαμβάνει τις φυσικές ομορφιές του τόπου του θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα. Η Ναύπακτος είναι προικισμένη με πλούσιο φυσικό περιβάλλον για να το χαίρεται ο δημότης αλλά και για να αποτελεί πόλο έλξης για τον επισκέπτη. Χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση όλων των εστιών μόλυνσης σε όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου και να ενισχυθούν όλες οι υποδομές που απαιτούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της γαλάζιας σημαίας. Οι καθαρές παραλίες σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του θαλάσσιου αθλητισμού θα αλλάξει άμεσα την εικόνα της Ναυπάκτου.

7. Πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε., έδειξε ότι οι νέοι (17-24 ετών) επιθυμούν την αξιοποίηση και αναβάθμιση του ΞΕΝΙΑ σε εμπορικό κέντρο. Στην περίπτωση εκλογής σας, θα λάβετε υπόψη την πρότασή τους;

Κάθε δημοτική αρχή θα πρέπει να αφουγκράζεται με προσοχή τις ανάγκες και τις προτάσεις των δημοτών. Στη συνέχεια θα πρέπει να εξετάζει και να εκτιμά όλα τα δεδομένα προκειμένου να ληφθούν ορθές αποφάσεις. Είναι αλήθεια ότι το Ξενία από κόσμημα της πόλης έχει καταντήσει χώρος που προκαλεί ντροπή. Αν θέλουμε να παρέμβουμε άμεσα και αποτελεσματικά θα πρέπει να μελετήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα νομικά ζητήματα που τίθενται και βάσει αυτών να προβούμε στην καλύτερη για τον τόπο λύση.

8. Οι πολίτες επιθυμούν «το Δήμαρχο στους δρόμους», «ανοιχτό» Δημαρχείο, υποσχέσεις και υλοποιήσεις. Πιστεύετε πως πιο παραγωγικό είναι αυτό ή ένα «άβατο» Δημαρχείο, αλλά με ουσιαστική δουλειά και σημαντικά έργα για το καλό της πόλης μας;

Ο Δήμος είναι από τη φύση του ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός. Με την έννοια αυτή ο δήμος πρέπει να είναι ανοιχτός και δίπλα στους δημότες, γιατί αυτοί έχουν τον πρώτο ρόλο. Μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες επικοινωνεί με τους δημότες και παράλληλα παρέχει άριστη οργάνωση των υπηρεσιών με την αξιοκρατική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των τεχνικών μέσων. Έτσι ο Δήμος καθίσταται παραγωγικός και αποτελεσματικός και εκπληρώνει το ρόλο του.

9. Ποιο πιστεύετε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης και πώς, αν εκλεγείτε δήμαρχος, θα λυθεί αυτό;

Η πόλη έχει να αντιμετωπίσει πολλά και σημαντικά προβλήματα που πηγάζουν κυρίως από την ανεπαρκή οργάνωση και τον αποσπασματικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων. Χρειάζεται λοιπόν στρατηγικός σχεδιασμός, καλή οργάνωση και εφαρμογή των αρχών αποτελεσματικής διοίκησης για να αντιμετωπιστεί συνολικά και ουσιαστικά η κατάσταση.


10. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, που ο λαός είναι απογοητευμένος από τους πολιτικούς και μεγάλο ποσοστό των πολιτών σκέφτεται να δώσει λευκό ή να απέχει από τις εκλογές, πείτε μας ένα σημαντικό λόγο που κάποιος θα πρέπει να δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης του σε εσάς.

Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι οι πολίτες έχουν τον πρώτο ρόλο. Εμπιστευόμαστε την κρίση τους και γι΄ αυτό δεν θα υποδείξουμε το γιατί θα πρέπει να μας ψηφίσουν. Το μόνο που ζητάμε από τους δημότες είναι αυστηρή και δίκαιη κρίση, να ψάξουν δηλαδή και να αξιολογήσουν τις αρχές, τη συνέπεια, τις γνώσεις, την εμπειρία, την πορεία και το έργο των υποψηφίων δημάρχων και στη συνέχεια να επιλέξουν αυτόν που μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα βάζοντας τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο για τη Ναυπακτία.

1 σχόλιο:

  1. Το έργο κάθε δημάρχου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που διεκδικεί το αξίωμα. Στην προκειμένη περίπτωση θα μου επιτρέψετε να είμαι καχύποπτος. Το θέμα απορρόφησης μέρους του συνδυασμού Νταουσάνη - ΠΑΣΟΚ και οι χειρισμοί που έγιναν δεν είναι ότι καλύτερο ακόμα και αν έχει κάποιος την καλύτερη διάθεση. Ο ιδιαίτερος χώρος στο εκλογικό σας κέντρο πάλι δεν είναι ότι καλύτερο. Τι μπορεί να συμβαίνει εκεί που δεν πρέπει να το μαθαίνουν οι υπόλοιποι; Η προβολή του εαυτού σας και το βιογραφικό σας αν προσέξει κανείς τις ημερομηνίες και τις παραλληλίσει με τις κυβερνήσεις που είχαμε , θα πάρει πολλές απαντήσεις για το πόσο ανεξάρτητος μπορεί να είστε. Η Ναυπακτία έχει ανάγκη από ανθρώπους που θα δουλέψουν για αυτή με αγάπη , μεράκι και ανιδιοτέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή