Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

- Μια ιδιαίτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αντίρριο για το αρχαίο θέατρο Μακύνειας

Τα μνημεία δεν είναι απλά ερείπια...



Μια σημαντική εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του δήμου Αντίρριου, με τίτλο: «Στο αρχαίο θέατρο της Μακύνειας σύντομα θα ζωντανέψει ο λόγος του ποιητή…».


Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την ΛΣΤ’ Εφορία Αρχαιοτήτων, το δήμο Αντίρριου, τη Γέφυρα Α.Ε. και το δίκτυο «Διάζωμα» και θα ξεκινήσει με την βράβευση μαθητών που αρίστευσαν και σε εκείνους που εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ την προηγούμενη σχολική χρονιά από τη Γέφυρα Α.Ε. Τα πρωί της ίδιας ημέρας θα γίνει ξενάγηση στο χώρο του αρχαίου θεάτρου Μακύνειας από την αρχαιολόγο Φωτεινή Σαράντη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του δημάρχου Αντιρρίου Γ. Κολοβού, και του διευθύνοντος συμβούλου της Γέφυρα Α.Ε. Π. Παπανικόλα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ομιλίες. «Τα μνημεία της αρχαιότητας δεν είναι ερείπια που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας», είναι το θέμα που θα αναπτύξει η πρόεδρος του πνευματικού κέντρου του δήμου Αντιρρίου Δ. Ταμπάκη. Θα ακολουθήσει η ομιλία της προϊσταμένης της ΛΣΤ΄ Εφορίας αρχαιοτήτων Μ. Γάτση με θέμα: «Το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας: Παρελθόν, παρόν και μέλλον». Τέλος ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», Στ. Μπένος θα μιλήσει για: «Το ρόλο των πολιτών στην ανάδειξη των μνημείων της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος του σωματείου «Διάζωμα» στην ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, της χώρας είναι σημαντικός, αφού η προσπάθεια του κ. Μπένου έχει αποδώσει. Ο στόχος του «Διαζώματος», το οποίο λειτουργεί απο το 2008 είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες απέναντι στη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας και να ξεκινήσει μια συλλογική προσπάθεια ανάδειξης και διάσωσής της. Έτσι το περασμένο καλοκαίρι στη γενική συνέλευση του «Διαζώματος» που πραγματοποιήθηκε στην Αιτωλοακαρνανία και πιο συγκεκριμένα στο αρχαίο Θέατρο Οινιάδων, άνοιξαν οι κουμπαράδες για 25 αρχαία θέατρα της χώρας, όπου συμμετέχουν και συμβάλλουν οικονομικά οι πολίτες, μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών για το κάθε θέατρο ξεχωριστά. Την πρώτη κατάθεση έκανε η ομάδα πολιτών και συλλόγων της πόλης του Μεσολογγίου ύψους 3.000 ευρώ για το θέατρο Αρχαίας Καλυδώνας.

«Τα αρχαία θέατρα αποτελούν μοναδικά δείγματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Κορυφαία επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Έργα τέχνης που κατασκευάσθηκαν για να φιλοξενήσουν έργα τέχνης.

Οικοδομήματα που συγκεντρώνουν στη δομή, στα μέρη, αλλά και στις λεπτομέρειές τους την πρωτοτυπία, τη χάρη, την αγχίνοια, την έκφραση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών, δηλαδή ότι καλύτερο διαθέτει το ελληνικό πνεύμα. Κτίσματα που αιώνες τώρα διατηρούν ζωντανή και σύγχρονη τη χρηστικότητα και τη μοναδικότητα της μορφής τους», λέει μεταξύ άλλων ο κ. Μπένος αναφερόμενος στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας και θέλοντας να δείξει πόσο σημαντική είναι η διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, που έχουν μια ξεχωριστή θέση στον πολιτισμό μας.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου