Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Aνακοίνωση της Κίνησης Πολιτών....

...για την εκλογή του Συμπαραστάτη του πολίτη

Ανάγκη να λειτουργήσει ο θεσμός.

Την ερχόμενη Κυριακή, θα επιλεγεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης. Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που θεσμοθετεί ο “ Καλλικράτης” της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατ’ αντιστοιχία περίπου του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ο συμπαραστάτης του Δημότη, σύμφωνα με το άρ. 77, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών
και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους.
Η κίνηση Πολιτών Ναυπακτίας, εκτιμώντας θετικά την προοπτική να υπάρξει και να λειτουργήσει ο συμπαραστάτης του πολίτη, ως ένας ισχυρός θεσμός ενάντια σε όποια μορφή κακοδιοίκησης , γραφειοκρατικής αγκύλωσης και αδικίας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δηλώνει ότι θα τηρήσει συνθετική στάση κατά την διαδικασία επιλογής, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο να υπάρξει ο θεσμός.
Δυστυχώς, η διαδικασία επιλογής που προβλέπεται είναι τέτοια, που δεν εγγυάται την επιλογή οπωσδήποτε, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά συμπαραστάτης του πολίτη, εφόσον δεν επιτευχθεί πλειοψηφία των 2/3 ή 18 συμβούλων στις τρείς συνεχόμενες μυστικές ψηφοφορίες.
Βέβαια είναι προφανές ότι, η κύρια ευθύνη για την επιλογή, ανήκει στην πλειοψηφία, η οποία θα πρέπει επίσης να αναζητήσει συνθετική – συμβιβαστική τακτική, εκτός και αν υπάρχει ο φόβος του ενοχλητικού ελέγχου εκ μέρους του ανεξάρτητου θεσμού, αίσθηση που υφέρπει ως πιθανότητα, εφόσον δεν υπάρξει στήριξη συγκεκριμένου υποψήφιου με χαρακτηριστικά ανεξάρτητα ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτός και από συμβούλους της μειοψηφίας.
Καλά θα είναι λοιπόν να διευκρινίσουν με τη σειρά τους, κυρίως η πλειοψηφία αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις τις προθέσεις τους, ώστε να υπάρξει τελικά συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης στον Δήμο Ναυπακτίας, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα κοινωνικά – πολιτικά χαρακτηριστικά και ευαισθησίες αλλά και την εμπειρία της διοίκησης και των διαδικασιών, που θα εγγυώνται την αποτελεσματικότητά του κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Βασικό και απαραίτητο χαρακτηριστικό του πρέπει επίσης να είναι η ανεξάρτητη από την διοίκηση του Δήμου πορεία του. Για αυτό και η πλειοψηφία έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για την επιλογή του, αφού όλοι καταλαβαίνουμε ότι μόνο με τις ψήφους συμβούλων της μπορεί να φτάσουμε στον αριθμό των 18 ψήφων που απαιτούνται και στις τρεις ψηφοφορίες. Και βέβαια όλα αυτά πρέπει να γίνουν ανοικτά και καθαρά, μπροστά στην κοινωνία, μακριά από προεκλογικές συμφωνίες, ώστε ο συμπαραστάτης του δημότη να επιτελέσει το έργο του χωρίς βαρίδια και υπόγειες διαδρομές.
Ο Δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Πολιτών Ναυπακτίας, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο, δημόσια και χωρίς μυστικές συμφωνίες, να συμβάλλει στην διαμόρφωση συνθετικής πρότασης που να έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά.


ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου