Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας. 20/3/2011

Η πρώτη κόντρα ανάμεσα σε δήμαρχο και αντιπολίτευση ήρθε με το ξεκίνημα όταν με την ανακοίνωση του πρώτου ο δήμος έλαβε την πολυπόθητη διαχειριστική επάρκεια σύμφωνα με την οποία ο δήμος θα μπορεί να υποβάλλει προγράμματα για το ΕΣΠΑ,ο κ.Παπαθανάσης τόνισε ότι ο φάκελος είχε υποβληθεί επί ημερών του (2009) στην περιφέρεια αλλά ήταν θέμα δικό της πότε θα τον εγκρίνει.

Ο κ.Μπουλές απάντησε χαρ/κα:Είπατε ψέμματα όταν λέγατε ότι την είχατε πάρει.Χωρίς την επάρκεια δεν θα μπορούσαμε να υποβάλλουμε κανένα πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ.

Ο κ.Κοτρωνιάς έθεσε θέμα ΑΝ.ΝΑ προ ημερήσιας διάταξης αλλά ο δήμαρχος είπε ότι το θέμα έχει ήδη τεθεί από τον κ.Καρακώστα ως επερώτηση.Πρότεινε να γίνει ειδική συνεδρίαση του δ.σ για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.Κοτσανάς έθεσε το θέμα των ειδικών συνεργατών του δήμου ρωτώντας το δήμαρχο ποιοι είναι ? και ποιο το μηνιαίο κόστος ενώ έθεσε και το θέμα των εργοταξιακών χώρων του Αντιρρίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι περιφέρεστε από κανάλι σε κανάλι.
Ο κ.Μπουλές απάντησε ότι για τους ειδικούς συνεργάτες δεν υπάρχει κάποια πρόσληψη και ως εκ τούτου θέμα,ενώ για την παρουσία του στα κανάλια ανέφερε ότι όταν μου τηλεφωνούν οφείλω να απαντήσω.
Ο επικεφαλής της κίνησης πολιτών Κ.Καρακώστας ανάφερε ότι το θέμα με την ΑΝ.ΝΑ με δική μας πρωτοβουλία δημοσιοποιήθηκε,έθεσε θέμα ΕΠΑΛ,ζήτησε από το δήμαρχο να εξηγήσει το τι σκέφτεται να κάνει ω΄στε να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες αποκατάστασης,ενώ εμμέσως ζήτησε και συνάντηση με την εκπ/κή κοινότητα για το ίδιο θέμα.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι εμμένει σ' αυτό που προεκλογικά είχε πει.Δηλαδή ότι το πρώτο ένταλμα που θα κοπεί από πλευράς δήμου θα είναι για το ΕΠΑΛ.Θεωρεί ότι σε 3 μήνες και αφού ξεπεραστεί το θέμα της χρηματοδότησης το κτίριο μπορεί να παραδοθεί,αλλά για την βόρεια πτέρυγα ανέφερε ότι η επισκευή της φαίνεται ότι θα στοιχίσει περισσότερο από την περίπτωση της κατεδάφισης και της ανέγερσης νέας,με μόνο μειονέκτημα την λιγότερη κάλυψη λόγω μειωμένου συντελεστή.
Για το Ξενία ο κ.Καρακώστας ρώτησε το δήμαρχο για την πολιτική που θα ακολουθήσει.
Παίρνοντας το λόγο ο κ.Μπουλές ανάφερε ότι υπάρχουν συζητήσεις με τον επενδυτή Το Ξενία ανέφερε είναι μια διαδικασία δωρεάς και θα πρέπει να το δούμε λίγο πιο προσεκτικά αφού υπάρχουν νομικά τερτίπια που πρέπει να εξεταστούν.Έχουμε απευθυνθεί στην περιφέρεια για το θέμα,ενώ και ο νομικός σύμβουλος του δήμου θα ετοιμάσει το φάκελο ώστε να πάρει το δρόμο του Εφετείου.Πρόθεσή μας είπε ο κ.Μπουλές είναι να το ψάξουμε προς κάθε κατεύθυνση.Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ειδική συνεδρίαση.


Για την πλαζ επανέλαβε τη θέση της κίνησης να διατηρηθεί,ρωτώντας και εδώ το δήμαρχο τι σκέφτεται και γι'αυτό το ζήτημα.Απαντώντας ο κ.Μπουλές είπε ότι ο δήμος αν και παράνομα προχώρησε στον καθαρισμό της.Το ζήτημα είναι της ΕΤΑ(εταιρεία τουριστικών ακινήτων) η οποία δεν έχει λάβει και αυτή το πρωτόκολλο κατεδάφισης παρόλο που της ανήκει το κτίσμα.
Ανεξάρτητα από την ιστορία του κτιρίου η εικόνα είναι υποβάθμιση της γειτονιάς και της πόλης.Δεν μας τιμά ούτε ως πολίτες ούτε ως πόλη.
Θέμα του συμβουλίου ήταν και το δάνειο της ΔΕΥΑΝ(600.000 ευρώ) για την πληρωμή του ΦΠΑ και τη συνέχιση των εργασιών.
Ο κ.Σταυρόπουλος ανάφερε ότι το δάνειο θα ληφθεί τελικά από την τράπεζα Πειραιώς με επιτόκιο 7.90% για ένα χρόνο σε δύο δόσεις των 300.000.
Ζήτησε και εγκρίθηκε από το σώμα τελικά η εγγύση του δήμου στο δάνειο αυτό.Ο κ.Κοτρωνιάς χαρ/σε κατοχικό το επιτόκιο αλλά η κ.Κουτσοσπύρου ανέφερε ότι είναι επιτυχία που μπόρεσε ο δήμος σε τέτοια εποχή που δεν ρέει εύκολα το χρήμα από τις τράπεζες να μπορεί  η επιχείρηση να δανειστεί.
Ο κ. Σταυρόπουλος εξήγησε τους λόγους που πρέπει να παρθεί το δάνειο αναλύοντας τους κινδύνους επένταξης του έργου και τη μεταφορά του χρέους στις πλάτες των πολιτών με την επιβολή χαρατσιού όπως είπε χαρ/κά.
Το δ.σ επίσης αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών για το τρέχον έτος
εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας,αφού σύμφωνα με τον κ.Σταυρόπουλο η διαφορά ανάμεσα στα έξοδα και τα έσοδα μπορεί να καλυφθεί με τον περιορισμό των εξόδων με καλύτερη διαχείριση αυτών.
Οκ.Κοτσανάς έθεσε έθεσε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.αυτό της εξομοίωσης των συντελεστών στα τέλη ανάλογα με την περιοχή και τις δημοτικές ενότητες,αφού το παρόν σύστημα διατηρεί τις αδικίες.
Δεν μπορεί ανέφερε χαρ/κά στην ενότητα της Καλαβρούζας οι κάτοικοι να πλη΄ρωνουν με μεγαλύτερο συντελεστή από το δήμο Ναυπάκτου και πέριξ αυτού.Αυτό τ΄΄ονισε ο κ.Σταυρόπουλος θα εξεταστεί τον Ιούνιο με σχετική μελέτη.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι αυτή την κατάσταση την κληρονομήσαμε.
Ο δημοτικός σύμβουλος Χάλκειας της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Καρναχωρίτης παίρνοντας το λόγο
ανάφερε ότι θα πρέπει να επέλθει ισορροπία στον καθορισμό των συντελεστών,παίρνοντας την απάντηση από τον κ.Σταυρόπουλο ότι οι όποιες διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν τον Ιούνιο
Ο κ.Μπουλές τόνισε ότι σκοπός μας είναι να μειώσουμε τις οφειλές προς τον ΧΥΤΑ χωρίς να κάνουμε αύξηση,με συμπίεση του λειτουργικού κόστους.Αυτό είναι το ζητούμενο είπε Κάποιο θα στεναχωρηθούν απόψε που δεν προχωράμε σε αυξήσεις είπε χαρ/κά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου