Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση για την πλάζ Ναυπάκτου


Με αφορμή δημοσιεύσεις και συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την τύχη της πλαζ Ναυπάκτου, θέλουμε να κάνουμε γνωστή τη θέση της Κίνησης Πολιτών Ναυπακτίας στους συμπολίτες μας.
        Η πλαζ, σημαντικό δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, αποτελεί ένα από τα λίγα κομμάτια της σύγχρονης νεοελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στη πόλη μας. Κτισμένη στις αρχές της δεκαετίας του 60 από τον Ε.Ο.Τ διαθέτει μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Η σχέση της με το φυσικό περιβάλλον,(κεντρική αρχή στο σχεδιασμό της) πραγματώνεται μέσα στον ιστό της πόλης μας χωρίς να προσβάλλει το μεσαιωνικό κάστρο δίπλα της.
        Η πλαζ Ναυπάκτου λειτούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εξυπηρέτηση των λουομένων κατά τους θερινούς μήνες με οικονομικό όφελος για τον Ε.Ο.Τ. Υπήρξε επίσης κομμάτι κοινωνικής μνήμης των νεότερων χρόνων μας. Στη συνέχεια δόθηκε το 1986 στο δήμο με χρησιδάνειο εικοσαετίας έως το 2006 οπότε και επεστράφη στα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.». Χρόνια τώρα αναζητά «ανάδοχο» για να την αξιοποιήσει, επαναφέροντάς την στις παλιές δόξες της.
         Σαν Κίνηση Πολιτών, αναγνωρίζοντας την αρχιτεκτονική και οικονομική αξία της πλαζ Ναυπάκτου καθώς επίσης και τη συλλογική μνήμη που διαθέτει, στοιχεία καθοριστικά για την ταυτότητα της πόλης, επισημαίνουμε την ανάγκη δραστηριοποίησης των αρμόδιων φορέων ,κύρια της Δημοτικής Αρχής Ναυπακτίας καθώς επίσης της περιφέρειας, των Τουριστικών Ακινήτων και της ΚΕΔ, στην κατεύθυνση της ανάδειξης και αξιοποίησής της, χωρίς αλλοίωση της αρχιτεκτονικής της ταυτότητας.
          Οποιαδήποτε άλλη αντίθετη ενέργεια θεωρούμε θα ήταν εγκληματική για την ταυτότητα της πόλης μας και θα βάρυνε αποκλειστικά τη Δημοτική Αρχή Ναυπακτίας.


                                                              ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 

1 σχόλιο:

  1. Μία απλή υπενθύμιση (για κάθε... χρήση): το 2005, στην ημερίδα για την παρουσίαση της μελέτης για το λιμάνι της Ναυπάκτου και τον περιβάλλοντα χώρο του από τους μελετητές Γιάννη Φρατζεσκάκη, συγκοινωνιολόγο, και Μαρία Καλτσά, στην περιοχή της σημερινής πλαζ προβλεπόταν η δημιουργία θέσεων στάθμευσης για αυτοκίνητα και τουριστικά λεωφορεία.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή