Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

''Θηλιά'' στην ανάπτυξη τα χρέη του δήμου.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό και ο προϋπολογισμός.


Τροχοπέδη στην ανάπτυξη το υπέρογκο χρέος που αγγίζει τα 7 εκ.ευρώ.


Ο δήμαρχος Γ.Μπουλές στην εισήγησή του ανέφερε ότι έχουμε αναλάβει να βάλουμε τις βάσεις για εξυγίανση στα ταμεία του δήμου,αποκατάσταση των αρχών και αξιών και ως εκ τούτου θα πρέπει να στηριχτεί απ' όλους το πρόγραμμα αυτό.




Ο δήμαρχος συνεχίζοντας είπε ότι είμαστε κληρονόμοι μιας άσχημης οικονομικής κατάστασης αφού στον χρεωμένο παλαιό δήμο Ναυπάκτου(το χρέος του είναι 6.888.000 ευρώ) και σ' αυτό έρχονται να προστεθούν από την Αποδοτία 128.000 ευρώ,Πυλλήνη 33.000,Πλατανο 336.539 και Χάλκεια 51.000 και με θετικό πρόσημο το Αντίρριο με 750.000 ευρώ.
Στα 6.800.000 ανέφερε ο δήμαρχος αφορούν ακυρώσεις ύψους 280.000 ευρώ,χρέη προς προμηθευτές 1.924.000,από μελέτες 1.311.000,έξοδα αιρετών 1.470.000 και αγωγές κατά του δήμου 442.000 ευρώ.
Σ' αυτά δεν υπολογίζονται έργα που δόθηκαν ''δια λόγου'' όπως είπε για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά(ανάπλαση της αίθουσας του δημαρχείου).
Αναφορικά με τα χρήματα των παλαιών δήμων που έρχονται με θετικό πρόσημο να συμβάλουν στο ενιαίο ταμείο ο κ.Μπουλές είπε ότι ''δεσμευόμαστε αυτά τα χρήματα την επόμενη χρονιά θα γυρίσουν στους ίδιους υπό την μορφή έργων''.
Μιλώντας για το κλείσιμο του ισολογισμού είπε ότι ο δήμος θα πάρει δάνειο (970.000)προκειμένου να ισοσκελιστεί,από το να φουσκώσει τα νούμερα των εσόδων τα οποία θα έδιναν μια ψεύτικη εικόνα προς τα έξω.
''Το βουλιάξαμε το καράβι''είπε,εννοώντας τα πολλά έργα που έγιναν χωρίς χρηματικό αντίκρυσμα.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ.Γούλας στην εισήγησή του ανέφερε τις κατανομές των κονδυλίων που είναι ως εξής:


365.000 ευρώ από το leader αλιείας.
260.000 για συντηρήσεις και επισκευές κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του δήμου.
215.000 για μελέτες
400.000 για αγορές οικοπέδων,γενικά έργα-συντηρήσεις δρόμων κλπ.
Ανέφερε και κάποιες επισφαλείς χρηματοδοτήσεις όπως του ΟΣΚ (450.000) για συντηρήσεις σχολικών μονάδων χρήματα που δεν είναι σίγουρο αν θα φτάσουν ποτέ στα ταμεία του δήμου.
630.000 για την κτηματογράφηση από τα 830.000.Μόνο από το πρόγραμμα ''Θησέας''ανέφερε θα έρθουν 200.000.
Ο Θ.Παπαθανάσης κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι δεν έχει μιλήσει με κανέναν από τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων για τα έργα που αναμένεται να γίνουν στις περιοχές τους λέγοντας ότι ''δεν ήλθατε σε καμία διαβούλευση για την κατάρτιση του τεχνικού προγραμματος''.''Ήρθατε λίγο παράξενα στο δήμο'' είπε ο Θαν.Παπαθανάσης.
Πουλήσατε φρούδες υποσχέσεις ότι δεν υπάρχουν χρήματα.Χρήματα μπορούν να διεκδικηθούν,διάθεση σας είναι να βάλετε το δήμο στο γύψο,στον πάγο,στη μιζέρια.Μη λέτε πράγματα που καλύπτουν την ανικανότητά σας.Κακώς προσθέτετε τα δάνεια στο χρέος,ενώ υπολογίστε ότι δεν λάβαμε την επιχορήγηση των 2 εκ.ευρώ από το κράτος όπως και άλλα 2 εκ. για όλους τους υπόλοιπους δήμους.Κατηγόρησε το δήμαρχο ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης προχωρά σε πρόσληψη των 6 ειδικών συνεργατών με κόστος 180.000 ευρώ το χρόνο.
Για απαξίωση των θεσμικών οργάνων μίλησε και ο Α.Κοτσανάς αφού κατά τη γνώμη του έπρεπε να υπάρξει κατανομή των πιστώσεων και ιεράρχηση των έργων κατά ενότητα.Αμβλύνετε τις αντιθέσεις και βάζετε τις δημοτικές ενότητες σε μνημόνιο.
Ο επικεφαλής της κίνησης πολιτών είπε ότι ''φαίνεται ότι εξετάζουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα 8.εκ.ευρώ από το οποίο μόνο το 1.8 εκ. θα εκτελεστεί.Μη μας μοστράρετε ως ειλικρίνεια το δάνειο για το κλείσιμο του ισολογισμού.Έπρεπε οι σύμβουλοι σήμερα είπε ο κ.Καρακώστας να έχουν ξεχωριστή θέση και ως προς την σύνταξη του τεχνικού προγράμματος.Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να ερωτηθούν.Δεν διοικεί ένας αλλά 250 όσοι και όλοι οι εκλεγμένοι.Αν είναι να καταργήσουμε τις διαδικασίες,τις εκλογές τους θεσμούς.Τζάμπα τα λεφτά.
''Τους έχουμε καταντήσει(εννοώντας τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων) τηλεφωνητές.380.000 ευρώ.Ο πιο ακριβός τηλεφωνητής στον κόσμο.Για την επιτροπή διαβούλευσης είπε ότι ήταν ''μαιμού'',Στηριχτήκατε σε λίγους για να αποφασίσετε.
Οκ.Καρακώστας διαφώνισε για τη μεταφορά υπηρεσιών στο κέντρο,για τα 180.000 στο ίδρυμα Κοζώνη,τάχθηκε θετικά για το ίδρυμα Τσώνη και το ίδρυμα Παπαχαραλάμπους και προτεινε τη μεταφορά των υπηρεσιών στην περιοχή του Σκα,για να παρέμβει ο δήμαρχος απορώντας για το κτίριο που θα λειτουργήσουν λέγοντας ότι εκεί είναι μόνο οικόπεδο.
Ο κ.Καρακώστας μίλησε για αντισταθμιστικά από την ελεγχόμενη στάθμευση με την δημιουργία πάρκινγκ και τη δρομολόγηση μίνι λεοφωρείων,για τη δημιουργία ΒΙΟΠΑ με τη συμμετοχή του δήμου Δωρίδας,και επέκρινε με τη σειρά του κι αυτός το δήμαρχο για την πρόσληψη των 6 ειδικών συμβούλων λέγοντας χαρ/κά:''Τερματίσατε το κοντέρ''.Να προσλάβετε υγειηνολόγο για καλύτερη ποιότητα νερού στο δήμο,πετώντας τη σφήνα ότι ''δεν είχατε όμως υποψήφιο τέτοιο στο ψηφοδέλτιό σας''.
Υπήρξαν και άλλες τοποθετήσεις από τον κ.Κοτρωνιά που κατηγόρησε τον δήμαρχο για δήθεν ανάπτυξη χωρίς 1 ευρώ,η κ. Κουτσοσπύρου κατηγόρησε το δήμαρχο ότι κάθε φορά αυξομειώνει τα νούμερα για να ισοσκελίσει τον προυπολογισμό,ο κ.Καρναχωρίτης από τη Χάλκεια είπε ότι ο μοναδικός χαρούμενος σ'αυτή τη συνεδρίαση είναι ο δήμαρχος για την κατάθεση του τεχνικού προγράμματος,ο κ. Νούλας της Πυλλήνης κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι με τα χρήματα που είχε πάρει τότε ως δήμαρχος Πυλλήνης για την κατασκευή του δημαρχείου στην Πυλλήνη θα είχε φτιάξει 10 όροφη πολυκατοικία στην Αθήνα.
Ο κ. Σταυρόπουλος είπε ότι δεν απαξιώνουμε τους τοπικούς φορείς,Ο κ.Καρκατσούλης απευθηνόμενος προς τον Καρακώστα σχετικά με την κατάργηση της ελεγχόμενη στάθμευσης είπε ότι πάμε να καταργήσουμε την ληστρική σύμβαση και όχι το μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου