Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

O K.Καρακώστας για την ''αμαρτωλή''


Έξι προτάσεις προς το δ.σ της ΑΝ.ΝΑ
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ; ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ;


Πότε θα μας στείλουν το λογαριασμό;

Κοντεύει να τελειώσει η θητεία του κ. Παπαθανάση και ακόμα να μάθουμε που και πώς σπαταλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην ΑΝ.ΝΑ.
Το ίδιο το δ.σ. της εταιρείας εδώ και δυο μήνες πήρε απόφαση να συγκεντρωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου τα στοιχεία για τα χρήματα που σπαταλήθηκαν. Ζητήσαμε να μάθουμε πόσο κόστισε κάθε εκδήλωση χωριστά, πόσα χρωστάμε και σε ποιόν, αλλά τα στοιχεία ακόμη δεν ήρθαν. Τελειώνει και ο Μάιος και δεν έχουν προκάνει να τα μαζέψουν ούτε και συνεδρίασε από τότε το δ.σ. της εταιρείας, ενώ έχει υποχρέωση να συνεδριάζει κάθε μήνα.

Και δεν φτάνουν μόνο αυτά. Τρεις σύμβουλοι της πλειοψηφίας (ανάμεσά τους και ο κ. Κούμπιος, πρώην πρόεδρος της ΑΝ.ΝΑ) προσπαθούν να ακυρώσουν την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία θα ξεκινούσε διαχειριστικός έλεγχος στην εταιρεία.
Από εδώ και πέρα ένα ερώτημα περιμένει απάντηση:
Τι προσπαθούν να κουκουλώσουν;
Το ότι δεν λυπήθηκαν τα λεφτά των δημοτών και ξόδεψαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, για να φωτογραφίζονται δυο – τρεις άνθρωποι με φόντο τα πυροτεχνήματα το ξέρουμε όλοι.
Τι άλλο υπάρχει και δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία; Γιατί δεν αφήνουν να προχωρήσει ο διαχειριστικός έλεγχος;
Γιατί ο κ. Παπαθανάσης δήθεν συναινεί στον διαχειριστικό έλεγχο κι από την άλλη δύο αντιδήμαρχοί του προσπαθούν να τον εμποδίσουν με κάθε τρόπο;
Μήπως εκτός από την ανικανότητα που περισσεύει στη δημοτική πλειοψηφία υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να μείνουν κρυφά;
Νομίζω ότι είναι χρέος όλων μας, δημοτικών συμβούλων και πολιτών να επιμείνουμε στη διαφάνεια, όσο κι αν αυτό πονάει κάποιους. Πολύ περισσότερο σήμερα που στο δήμο Ναυπακτίας θα υποδεχθούμε ως συνδημότες μας τους δημότες πέντε ακόμη δήμων. Αυτοί θα φέρουν πλεονάσματα κι εμείς θα τα ρίξουμε στη μαύρη τρύπα των εκατομμυρίων που χρωστά ο δήμος Ναυπάκτου; Ή μήπως αυτό ακριβώς περιμένουν κι ελπίζουν οι κ. Κούμπιος και Παπαθανάσης;


ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΑΝ.ΝΑ

Δημόσια πρόταση δήλωση, με στόχο τη διαφάνεια και την ομαλή λειτουργία της ΑΝ.ΝΑ

Δέκα μέρες τώρα οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του δήμου Ναυπάκτου είναι σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας χρήματα που τους χρωστάει η ΑΝ.ΝΑ από τους προηγούμενους μήνες της εργασίας τους. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και σε άλλη δημοτική επιχείρηση. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, σε αντίξοες συνθήκες έχουν μέχρι τώρα προσφέρει σημαντικό έργο, βοηθώντας συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Στο παρελθόν δε, σε αυτό το έργο «πάτησαν» δήμαρχος και αντιδήμαρχοι για να μοστράρουν το κοινωνικό τους προφίλ, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούσαν προβλήματα στη λειτουργία αυτών των δομών, σπαταλώντας χρήματα εδώ κι εκεί. Δεν λυπήθηκαν τα λεφτά των δημοτών και ξόδεψαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, για να φωτογραφίζονται δυο – τρεις άνθρωποι με φόντο τα πυροτεχνήματα, ενώ δεν βρίσκονται πουθενά οι λίγες χιλιάδες ευρώ που χρειάζονται, για την πληρωμή των εργαζόμενων και για την καλή λειτουργία των κοινωνικών δομών του δήμου.
Μόνο ντροπή μπορεί να νοιώθει κανείς γι αυτή την κατάσταση.
Στους λίγους μήνες που μένουν ακόμη μέχρι να αποχωρήσει αυτή η πλειοψηφία από τη διοίκηση του δήμου πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να μαζευτεί λίγο η κατάσταση.
Από τη θέση μου, ως εκπροσώπου της αντιπολίτευσης στο δ.σ. της ΑΝ.ΝΑ που εποπτεύει την λειτουργία των κοινωνικών δομών του δήμου, είμαι υποχρεωμένος να απαιτήσω να γίνουν τα αυτονόητα.
  • Τα χρήματα που θα έρθουν στην εταιρεία για τη λειτουργία του ΚΔΑΠ και του «Βοήθεια στο Σπίτι», να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό και όχι για να βουλώσουν άλλες τρύπες. Όχι μόνο για τους μισθούς αλλά και για τα αναδρομικά που χρωστάμε στους εργαζόμενους και για την υποστήριξη των δομών ώστε να προσφέρουν κοινωνικό έργο ποιότητας. Κι αυτό πρέπει να ελεγχθεί τιμολόγιο – τιμολόγιο από το δ.σ. της εταιρείας.
  • Από δω και πέρα πρέπει με την παρέμβαση του δήμου να φροντίσουμε να μην έχουμε στο μέλλον πρόβλημα με τη ροή της χρηματοδότησης.
  • Στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της επιχείρησης πρέπει να προσκληθούν οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές και να συζητηθούν αναλυτικά οι όροι με τους οποίους θα πετύχουμε την ομαλή λειτουργία τους.
Βέβαια εκτός από τα παραπάνω, η εταιρεία και ο δήμαρχος, αφού με δική του επιλογή στήθηκε επί τρία χρόνια ένα πανηγύρι σπατάλης και προσωπικής προβολής, πρέπει να πληρώσουν επιτέλους τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από το προηγούμενο διάστημα. Χρωστάμε πολλά χρήματα, σε πολλούς ανθρώπους, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και να θυμίσω εδώ ότι ο ίδιος ο δήμαρχος «δεσμεύεται» με δηλώσεις του στο δημοτικό συμβούλιο ότι τα χρέη θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί από πέρισυ.
  • Στο επόμενο δ.σ. πρέπει να έχουμε τουλάχιστον εικόνα για το πόσοι συμπολίτες μας έχουν κινηθεί δικαστικά ενάντια στην εταιρεία για να πάρουν τα χρωστούμενα. Και αυτοί είναι πάρα πολλοί. Γι αυτό και λέω παραπάνω ότι μόνο ντροπή μπορούμε να νοιώθουμε για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η ΑΝ.ΝΑ από την διοίκηση Παπαθανάση.
Το ίδιο το δ.σ. της εταιρείας εδώ πάνω από τρεις μήνες πήρε απόφαση να συγκεντρωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου (!!!) τα στοιχεία για τα χρήματα που σπαταλήθηκαν. Ζητήσαμε να μάθουμε πόσο κόστισε κάθε εκδήλωση χωριστά, πόσα χρωστάμε και σε ποιόν, αλλά τα στοιχεία ακόμη δεν ήρθαν. Γιατί άραγε; Τόσο δύσκολο είναι να μαζευτούν;
  • Θεωρώ ότι αυτό είναι απαραίτητο να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της εταιρείας αλλιώς θα έχουν δίκιο όσοι λένε πως κάτι κρύβεται πίσω από αυτή την καθυστέρηση.
Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο του παρελθόντος της εταιρείας. Πολλοί κινούνται υπόγεια για να μην αγγίξει ο έλεγχος την ουσία του προβλήματος. Το τωρινό δ.σ. της εταιρείας δεν έχει κανένα λόγο να το επιτρέψει αυτό
  • Γι αυτό και πρέπει στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ να διαμορφώσουμε όρους και προϋποθέσεις του ελέγχου, να διατυπώσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει ο έλεγχος, για να μην φορτωθεί και στις δικές μας πλάτες η κακοδιαχείριση.

Αν όλα αυτά δεν γίνουν στο επόμενο δ.σ. της ΑΝ.ΝΑ θεωρώ ότι πρέπει να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έχει υποχρέωση να τα φέρει προς συζήτηση και να μην αφήσει άλλο το δήμο και την ΑΝ.ΝΑ να σέρνονται σε καταστάσεις ντροπής και ανυποληψίας. Αλλιώς το χρέος αυτό περνά στην αντιπολίτευση.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ; ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ;
Πότε θα μας στείλουν το λογαριασμό;
Μια εβδομάδα πριν τις εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και δύο πριν την έναρξη του ΔΙ.ΧΟ.ΦΕ.Ν. το δ.σ. της ΑΝ.ΝΑ που υποτίθεται έχει αναλάβει την προετοιμασία των εκδηλώσεων δεν έχει ακόμη συνεδριάσει για να συζητήσει το πρόγραμμα. Τι εκδηλώσεις θα γίνουν; Πόσο θα είναι το κόστος τους; Πόσο θα μεγαλώσει το «φέσι» της Αναπτυξιακής που φέτος έγινε και «κοινωφελής»;

Απ’ ότι μαθαίνω κάποιες εκδηλώσεις προετοιμάζονται. Ήδη ο κ. Παπαθανάσης έχει παραγγείλει νέο κοστούμι και γραβάτα και ετοιμάζεται για νέες φωτογραφίες και χειραψίες υπό το φως των πυροτεχνημάτων. Προφανώς και δεν τον απασχολεί το κόστος αφού το λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι Ναυπάκτιοι και όχι ο ίδιος. Ποιο όμως είναι το παρακύκλωμα που αποφασίζει το τι θα γίνει και πώς; Γιατί γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το δ.σ. της Αναπτυξιακής αλλά και το δημοτικό συμβούλιο;
Κανονικά για όλες τις εκδηλώσεις έπρεπε να έχει συνεδριάσει τουλάχιστον το δ.σ. της Αναπτυξιακής, να αποφασίσει το είδος των εκδηλώσεων και το κόστος τους. Έπρεπε να συζητήσουμε σε ποιους θα αναθέσουμε τις διάφορες εργασίες. Ποιος θα αποφασίσει, ποιος θα κάνει έρευνα αγοράς για να πετύχει χαμηλότερες τιμές; Πάντως εμένα προσωπικά ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κανείς δεν με ενημέρωσε και κανείς δεν ρώτησε τη γνώμη μου. Προφανώς, όλες οι δουλειές προχωράνε και κλείνουν με αποφάσεις κάποιου παρακυκλώματος με ενορχηστρωτή τον κ. Παπαθανάση.
Αναρωτιέμαι λοιπόν.
Τι θέλουν να κρύψουν και δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα; Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε νόμιμο να διοργανώνουν εκδηλώσεις που δεν τις έχει εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας; Σκέφτονται μήπως με αποφάσεις που θα ληφθούν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν τα έξοδα; Κι αν το δ.σ. στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων δεν εγκρίνει τα έξοδα, πώς θα πληρωθούν αυτοί που θα έχουν δουλέψει στην οργάνωση των εκδηλώσεων; Επιτέλους ας καταλάβει το παρακύκλωμα που παίρνει τις αποφάσεις ότι ο τρόπος που έχουν επιλέξει για την αυτοπροβολή τους δεν είναι ηθικός αλλά ούτε και νόμιμος.
Δηλώνω λοιπόν ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να συναινέσω σε αυτό τον τρόπο λειτουργίας. Ο κ. Παπαθανάσης έχει προφανώς επιλέξει να μετατρέψει μια κοινωφελή επιχείρηση σε επωφελή για τον ίδιο και μόνο. Θεωρώ μάλιστα ότι σε αυτό το ζήτημα δεν είμαι ο μόνος που έχει αντιρρήσεις. Πρώτα απ’ όλα η τοπική κοινωνία στέκεται εντελώς αρνητικά σε αυτού του είδους την διαχείριση. Τα «φέσια» της Αναπτυξιακής είναι από τα πρώτα θέματα συζήτησης στη Ναύπακτο. Και το τι ακούγεται για τον κ. Παπαθανάση και την παρέα του δεν λέγεται ούτε γράφεται. Από την άλλη όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θεωρώ ότι δεν συνυπογράφουν τα διαμαρτυρημένα γραμμάτια του δημάρχου μας. Ακόμη και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν είναι δυνατόν να κλείνουν τα μάτια μπροστά σε πράξεις που δεν τηρούν τη στοιχειώδη νομιμότητα.
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Πώς θα σταματήσει ο κατήφορος; Νομίζω ότι πρέπει να συνεδριάσει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο και να εξετάσει την κατάσταση. Ας πάρουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί. Κι αν το δημοτικό συμβούλιο δεν σταθεί στο ύψος του, από εκεί και πέρα τον λόγο έχουν οι συμπολίτες μας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Γιατί «φωνή λαού, οργή θεού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου