Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Η Ναύπακτος δεν είναι πυροτέχνημα...

Να σταματήσουν οι θεατρινισμοί.


Και καλούμαστε τώρα λίγο πριν το Πάσχα να τοποθετηθούμε για το αν πρέπει ή δεν πρέπει ο δήμος να πετάξει βεγγαλικά στον ουρανό της Ναυπάκτου Μ.Παρασκευή κατά την περιφορά των επιτάφιων στο λιμάνι.


Προσωπικά θα με χαλάσει από την άποψη του θεάματος.Είναι ένα πρόσθετο δρώμενο προς τέρψιν των επισκεπτών.
Τα ζητήματα που μπαίνουν όμως στην παρούσα συγκυρία είναι δύο.Το ένα έχει τη θρησκευτική του προέκταση(αυτό πάντα έμπαινε) και το άλλο την οικονομική.
Από θρησκευτικής πλευράς και σύμφωνα με την επιθυμία κάθε χρόνο του Σεβασμιωτάτου να περνούν πρώτα τουλάχιστον οι επιτάφιοι μπροστά από το λιμάνι φαίνεται ότι βεγγαλικά και επιτάφιος θρήνος δεν πορεύονται μαζί.
Δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί αυτό τη συγκεκριμένη μέρα που ολόκληρη η φύση υποκλίνεται στο θείο δράμα.Τα βεγγαλικά προσδίδουν από την κατασκευή τους ένα πανηγυρικό χαρακτήρα που δεν αρμόζει με τις απαιτήσεις εκείνης της ημέρας.Άρα το θρησκευτικό κομμάτι το αποκλείουμε.
Για να έρθουμε στο οικονομικό σκέλος τώρα της ιστορίας.Κάθε χρόνο λοιπόν απολαμβάναμε τα βεγγαλικά στο χώρο του λιμανιού αλλά με το τέλος όλοι σιγοψιθύριζαν για το κόστος αυτού του δρώμενου και για το ποιος θα είναι ο τελικός πληρωτής.Δεν σας έχει συμβεί να γίνετε και σεις μάρτυρες ?
Όσο για το κόστος αυτό ανάλογα τη χρονιά ξέφευγε πάνω από τα 20.000-25.000 ευρώ.
Και μπαίνει το ερώτημα.
Είμαστε διατεθειμένοι σ' αυτούς τους καιρούς να δαπανάμε τέτοια ποσά όταν για παράδειγμα μαθαίνω ότι σε δημοτική επιχείρηση για ένα διάστημα δεν υπήρχαν ούτε κόλλες Α4 ? Και ότι δημοτικός σύμβουλος με δικά του έξοδα προμήθευσε τη συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση με πακέτα Α4 και από αυτά,''βολεύτικε σε και δημόσια υπηρεσία ?
Θα προτιμούσα αυτά τα χρήματα ο δήμος να τα διαθέσει για την αγορά π.χ σπόρου να φυτέψει το γκαζόν στο Ξενία.Θα μπορούσε να τα διαθέσει στα σχολεία που φέτος πιέστηκαν πολύ οι χρηματοδοτήσεις και η θέρμανση κυλούσε στις αίθουσες με το σταγονόμετρο.
Κατά το 1/3 είναι η δαπάνη που αντιστοιχεί στο δήμο για την επισκευή του ΕΠΑΛ.
Θα μπορούσε,θα μπορούσε......
Και αν μερικοί κόπτονται ντε και καλά να πέσουν φέτος βεγγαλικά με σκοπό την ευχαρίστηση του φιλοθεάμωνος κοινού,δεν έχουν παρά να μαζευτούν να τσοντάρουν ο καθένας το μερίδιο του και να αγοραστούν οι στρακαστρούκες.Άλλωστε απ' αυτή την ιστορία φαίνονται πάντα ωφελημένοι όσοι απασχολούνται στον τομέα της εστίασης και του ύπνου.
Όλοι αυτοί αν συμβάλλουν από λίγο τότε θα έχουμε και στρακαστρούκες και οικονομία και κέρδη οι ενδιαφερόμενοι.
Ας σταματήσει λοιπόν το παραμύθι ότι οι ξένοι έρχονται στη Ναύπακτο μόνο για τα βεγγαλικά της.
Όσοι την επιλέγουν και καλώς την επιλέγουν,έρχονται πρώτα απ' όλα γιατί είναι η Ναύπακτος με τις ομορφιές που της χάρισε απλόχερα ο Θεός και τον ευχαριστούμε γι' αυτό.
Πιστεύω ότι το στιγμιότυπο με τις φωτιές όπως αυτό γίνεται για πάνω από 60 χρόνια,με προσάρτηση ίσως και κάποιας άλλης πρότασης για εκείνη τη βραδιά πιστεύω ότι είναι αρκετή .
Και μην ξεχνάμε.Είναι Μ.Παρασκευή.

8 σχόλια:

  1. ο δημαρχος και η αντ' αυτου Ζιαμπαρα λενε οτι φετος δεν θα πεταξουν βεγγαλικα τη Μεγαλη Παρασκευή. Ομως λεφτα πριν απο λιγο χρονικο διάστημα διεθεσαν για τον εορτασμο της ωρας της γης στο Πρασινο-Μπλε της εφημεριδας εμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tis prohgoumenes fores ton skinotheti plironame kai oxi ta vegalika.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Μπουλές και η παρέα του έρχονται να καταργήσουν ένα έθιμο δεκαετιών.Βέβαια αυτό δεν μας παραξενεύει, έτσι κι αλλιώς αυτό που κάνει μέχρι στιγμής είναι να καταργεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ δεν έχει καμιά σχέση με το περιοδικό Πράσινο - Μπλε. Παρακαλώ να ανακαλέσετε το σχόλιο!!!
    Θάνος Παγώνης από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nai re sy, o Dimarxos katargei oles tis vlakies ton proigoumenon kai prospathei na valei tin poli se seira. Ti douleia exoun ta veggalika Megali Paraskevi? Na ta petaxoun to Pasxa, malista. Akou M. Paraskevi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΑ;...

    ΔΗΜΑΡΧΕ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΛΟ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ.... ΚΑΝΕ ΚΑΚΟ!...

    ΜΠΟΡΕΙΣ!...

    Α, ΡΕ ΠΥΛΗΝΗ ΠΟΥ ΜΑΣ .... ΧΕΙΑΖΕΤΑΙ!...

    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΕΔΩ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ, ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΝΑΠΟΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΜΑΣΤΕ ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΣΟΥΜΕ ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΡΝΙ;;ΕΛΕΟΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με το μυαλό που έχουν μερικοί στο τέλος θα ζητάνε να πετάμε πυροτεχνήματα και στις κηδείες . Έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή