Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ο ΝΟΜΟΣ 3869/2010

 Θοδωρής Καραγεωργίου, συγγραφέας - δικηγόρος

Τη φράση «στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε» την έχουμε πει και ακούσει αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια, θέλοντας έτσι να σχολιάσουμε τη δυσκολία της καθημερινότητας, τα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα, την πτώση της ελληνικής παραγωγής, την κατάρρευση του δημοσιονομικού συστήματος από την κατάχρηση δημοσίου χρήματος και πολλά άλλα. Ποτέ άλλοτε όμως αυτή η φράση δεν ήταν περισσότερο αληθινή και κυριολεκτική απ’ ότι σήμερα.
Στα χρόνια που πέρασαν δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες για τον μέσο άνθρωπο. Η βιομηχανία μας βομβάρδισε με χιλιάδες εικόνες, μας προσέφερε όνειρα. Όμως παρόλη την αύξηση των αναγκών μας, το εισόδημά μας έμεινε στάσιμο. Από τη μία λοιπόν έπρεπε να πληρώνουμε συνεχώς για όλα και από την άλλη τις περισσότερες φορές τα εισοδήματά μας δεν επαρκούσαν γι’ αυτές τις πληρωμές.
Το κενό που δημιουργήθηκε προσφέρθηκαν, απλόχερα, να το καλύψουν οι τράπεζες, δίνοντας δάνεια
για κάθε περίπτωση, φτάνοντας σε αστεία επίπεδα μερικές φορές, όπως με τα «διακοποδάνεια» και τα «εορτοδάνεια», δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να καλύψει όχι μόνο τις βασικές του ανάγκες, αλλά να έχει και την ψευδαίσθηση ότι μπορεί με αυτόν τον τρόπο να υλοποιήσει και παραπέρα όνειρα.
Όταν υπογράψατε τη σύμβαση του δανείου σας ή βγάζατε πιστωτική κάρτα, φυσικά και δεν είχατε μαζί σας τον δικηγόρο σας, ούτε κάποιον άλλο σύμβουλο. Η πιο κοντινή παρουσία «συμβούλου» ήταν ο υπάλληλος της τράπεζας, ο οποίος αφού πρώτα σας παρουσίασε τα τραπεζικά προϊόντα, σας έπεισε (φαντάζομαι εύκολα) να καταφέρετε με ένα δάνειο όσα δεν είχατε καταφέρει ως τώρα στη ζωή σας.
Μέχρι τότε, όλα καλά. Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι μία στραβή στη ζωή μας μπορεί εύκολα να μα βγάλει από το πρόγραμμα. Μια ξαφνική απόλυση, ένας λάθος επαγγελματικός χειρισμός, είναι αρκετά για να τινάξουν στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό κάποιου που έχει χρεωθεί ένα δάνειο ή μερικές πιστωτικές κάρτες και να τον βγάλει εκτός νομιμότητας όταν αρχίσει να παραβλέπει δόσεις για να τα βγάλει πέρα με την καθημερινότητα.  
  Σήμερα ο πολίτης-καταναλωτής, βάλλεται και βρίσκεται σε συνεχή άμυνα. Οι τράπεζες που σχεδόν παρακαλούσαν το κοινό, έχουν κλείσει τις πόρτες. Ο πολίτης βρίσκεται σε δύσκολη θέση, τα χρήματα δεν του φτάνουν, και το χειρότερο: η τράπεζα σε πολλές περιπτώσεις τον καταδιώκει και απειλεί την περιουσία του.
Ο ΝΟΜΟΣ 3869/2010 έρχεται ως ένα νέο όπλο στα χέρια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ως μία δεύτερη ευκαιρία. Οι υπερχρεωμένοι πολίτες με αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία εξόφλησης των χρεών τους, έχουν το δικαίωμα, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους και να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος των χρεών τους, εφόσον εξυπηρετούν για τέσσερα έτη με βάση το εισόδημά τους ένα μέρος αυτών, το οποίο καθορίζεται από το δικαστήριο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός, ο οποίος βρέθηκε στα χέρια πριν από λίγο καιρό, γραμμένος σε απλή γλώσσα που αποκωδικοποιεί τους τεχνικούς νομικούς όρους, κατανοητός τόσο σε νομικούς, όσο και σε απλούς πολίτες χωρίς νομικές γνώσεις είναι το βιβλίο της Κ. Αγγελικής Γαλανοπούλου (εκδόσεις Σάκκουλα) Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά – Νομική Αντιμετώπιση.
Φυσικά και ο συγκεκριμένος νόμος δεν πέρασε για να απαλλάξει τους πολίτες από κάθε βάρος. Φυσικά και οι τράπεζες δεν πρόκειται να χαρίσουν εύκολα χρήματα που τους οφείλονται. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας μέσα στον ίδιο τον νόμο που τις περισσότερες φορές τον καθιστούν ουσιαστικά άχρηστο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορούν να βρουν έδαφος και να πατήσουν στον Ν.3869/2010 με καλές πιθανότητες. Σίγουρα απαιτούνται κάποιοι συνδυασμοί κινήσεων εκτός από τη χρήση του συγκεκριμένου νόμου, και φυσικά μία έξυπνη στρατηγική. Το μόνο σίγουρο είναι βέβαια πως για να επιτευχθεί κάποιο θετικό αποτέλεσμα η κίνηση θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, πριν ακόμη ο υπερχρεωμένος βρεθεί σε απελπιστική κατάσταση, αλλά όσο ακόμη είναι νωρίς και σκέφτεται πως κάτι δεν πάει καλά. Τότε, αν όχι πιο νωρίς, θα πρέπει να ζητήσει συμβουλές που ίσως φανούν σωτήριες για την περιουσία του και ότι με κόπο έχει μοχθήσει να κερδίσει στη ζωή του.

Γράφει ο Θοδωρής Καραγεωργίου, www.karageorgiou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου