Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Εκπαίδευση Ειδικών στον Αυτισμό - ΒΑΓΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-Ε.Δ.Α.Α.Φ. (Ένωση για τα Δικαιώματα Ατόμων Αυτιστικού Φάσματος)

Ε.Δ.Α.Α.Φ
Εκπαίδευση Ειδικών στον Αυτισμό
* Το έλλειμμα επιστημονικής γνώσης για τον Αυτισμό στη χώρα μας, είναι γνωστό και το βιώνουμε καθημερινά γονείς και ειδικοί που προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά του ΑΦ.
-Η έγκυρη επιστημονική γνώση είναι σχεδόν ανύπαρκτη στη χώρα μας, αφού ακόμα ΔΕΝ υπάρχει σχετική πανεπιστημιακή έδρα, ούτε καν μεταπτυχιακή πανεπιστημιακή ειδίκευση.
-Οι ελάχιστοι ειδικευμένοι επιστήμονες με έγκυρες και ικανοποιητικές γνώσεις, προερχόμενοι από ειδικεύσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, μετριούνται στα δάχτυλα και εργάζονται ιδιωτικά.
Έτσι, οι σοβαροί επιστήμονες και επαγγελματίες που θέλουν, δεν έχουν τρόπο να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις.
* Επιπλέον, το Ελληνικό κράτος, στα πλαίσια της «οικονομίας» σε Ανθρώπινα Δικαιώματα, και του συνακόλουθου αποκλεισμού του Αυτιστικού Φάσματος από το Δικαίωμα στη θεραπευτική παρέμβαση, έχει αποδείξει ότι αδιαφορεί, ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ τη σοβαρή επιστημονική κατάρτιση και πρόσληψη ειδικών στον Αυτισμό, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και προτάσεις των κοινωνικών φορέων.
-Παράλληλα, η εκάστοτε πολιτική και κομματική διαφθορά του Ελληνικού κράτους, τροφοδοτεί πλήθος από «ημέτερους» αδαείς με πιστοποιητικά πλαστών γνώσεων και προσόντων, τα οποία ισοδυναμούν με άδεια κακοποίησης των παιδιών, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο κύκλωμα ψευδο-«ειδικών», όπως έγινε πρόσφατα με τις γνωστές «επιμορφώσεις ειδικών Παράλληλης Στήριξης» του Υπουργείου Παιδείας.
-Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Πρόχειροι αυτοσχεδιασμοί, εγκληματικά ανεύθυνοι πειραματισμοί, αχρείαστες ή ακατάλληλες «παρεμβάσεις», εκμετάλλευση των γονέων και τραγικά λάθη με θύματα πάντα τα παιδιά μας.
* Οι γονείς των παιδιών του Αυτιστικού Φάσματος και οι σύλλογοί τους, προς το παρόν είναι αναγκασμένοι να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα της εκπαίδευσης ειδικών στον Αυτισμό. Για το σκοπό αυτό, ξεκινούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα (αυτά που θα έπρεπε να έχει κάνει το κράτος εδώ και δεκαετίες). Την εκπαίδευση αυτή, οι σύλλογοι θα προσπαθήσουν να εντάξουν στις Δημόσιες δομές, απαιτώντας (έστω και μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) να σταματήσει η εγκατάλειψη και κακοποίηση των παιδιών μας από τα κυκλώματα διαφθοράς.
* Η ΕΔΑΑΦ (Ένωση για τα Δικαιώματα Ατόμων του Αυτιστικού Φάσματος), κάνει την αρχή με ένα τέτοιο πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνει στην Αθήνα.
Στόχος είναι να βγουν οι πρώτοι ειδικοί που θα ξέρουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο αυτών των παιδιών, τους τρόπους με τους οποίους μαθαίνουν και επικοινωνούν, ώστε να μπορούν πραγματικά να τα βοηθήσουν, τόσο ατομικά, όσο και ομαδικά: στη μαθησιακή / εκπαιδευτική διαδικασία, στην επικοινωνία και στην ένταξη, στο οικογενειακό, στο σχολικό και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Μαζί με τη θεωρητική κατάρτιση πάνω στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, η εκπαίδευση θα συμπεριλαμβάνει εφαρμοσμένη εποπτεία πάνω στα πραγματικά τρέχοντα περιστατικά των παιδιών που έχουν αναλάβει οι εκπαιδευόμενοι.
Περισσότερες πληροφορίες και το ακριβές πρόγραμμα εκπαίδευσης, μπορείτε να διαβάσετε στη σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής, την οποία παραθέτουμε στην επόμενη σελίδα.
Εκπαίδευση Ειδικών στις Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού
Ανακοίνωση της επιστημονικής επιτροπής του εκπαιδευτικού προγράμματος
Είναι γνωστό σε όλους όσοι ενδιαφέρονται, ότι η έγκυρη, επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση για τις ΔΦΑ (Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού) είναι σοβαρά περιορισμένη στη χώρα μας, τόσο στον τομέα της Ιατρικής και της Ψυχολογίας, όσο και της Εκπαίδευσης.
Η πολυπλοκότητα του αντικειμένου αυτού είναι μεγάλη, η διάγνωση είναι δύσκολη ακόμη και σήμερα, τόσο στα μικρά παιδιά όσο και στους ενήλικες, ενώ η αντιμετώπιση και η διαχείριση των χαρακτηριστικών προβλημάτων απαιτούν οργανωμένες υπηρεσίες ικανές να παρέχουν εξειδικευμένες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της αναπηρίας που μπορεί να προκαλέσουν τα χαρακτηριστικά προβλήματα της διαταραχής, είναι μεγάλος.
Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα, οι ΔΦΑ δεν είναι γνωστικό αντικείμενο οργανωμένου μαθήματος ή εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες υγείας ή/και εκπαίδευσης, από επίσημο κρατικό φορέα. Γι αυτό, είναι ελάχιστοι σήμερα οι εξειδικευμένοι επιστήμονες στη διάγνωση των διαταραχών αυτών και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που διαθέτουν εξειδίκευση στην εκπαίδευση, στη θεραπευτική αντιμετώπιση και στη διαχείριση των δυσκολιών ατόμων διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικού επιπέδου λειτουργικότητας, με διαφορετικές ανάγκες. Οι πραγματικά ελάχιστοι επιστήμονες που είναι σε θέση να διαχειριστούν αντικειμενικά και έγκυρα όλες τις πτυχές των ΔΦΑ, εξειδικεύθηκαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ για τους επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης που επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες, δεν υπάρχουν ευκαιρίες σ’ αυτό τον τόπο, ώστε να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις.
Τα αποτελέσματα της έλλειψης αυτής είναι γνωστά, κυρίως στις οικογένειες των ατόμων με αυτισμό: Άπειροι και ανειδίκευτοι «ειδικοί», πρόχειροι αυτοσχεδιασμοί, εκμετάλλευση των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, ακατάλληλες, λανθασμένες και περιττές παρεμβάσεις από επαγγελματίες που μπορεί και να αυτοανακηρύσσονται ως ειδικοί στο χώρο αυτό, τη γνώση και την επάρκεια των οποίων κανένας δεν ελέγχει. Οι ηθικές και οικονομικές επιπτώσεις, εις βάρος των δικαιωμάτων των ατόμων, των οικογενειών τους, αλλά και της πολιτείας, είναι πολύ σοβαρές.
Η πολιτεία, εξαιτίας διαφορετικών παραγόντων συνεχίζει να παραβιάζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποκλείοντας συστηματικά τα άτομα με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος από το Δικαίωμα στην επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπευτική και εκπαιδευτική παρέμβαση. Έτσι, παρεμποδίζει την εξέλιξη και την ποιότητα ζωής των άμεσα ενδιαφερομένων παιδιών και γονέων, αλλά και τις δυνατότητες των επαγγελματιών υγείας και εκπαίδευσης που καλούνται να διαχειριστούν τις ανάγκες αυτών των παιδιών, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και προτάσεις για την οργάνωση εκπαίδευσης και υπηρεσιών, ανάλογη των αναγκών αυτού του πληθυσμού. Σήμερα, η εκπαίδευση των επαγγελματιών στον αυτισμό στον τόπο μας, στηρίζεται σε ολιγοήμερα σεμινάρια αμφιβόλου ποιότητας και στόχου, που οργανώνονται συνήθως ιδιωτικά, και κυρίως από μη ειδικούς στον τομέα της εκπαίδευσης επαγγελματιών στον αυτισμό.
Κατά συνέπεια, οι γονείς των παιδιών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, αντιμετωπίζουν καθημερινά επικίνδυνες ελλείψεις που προσβάλουν το δικαίωμά τους για αναγνώριση αναγκών και ποιότητα ζωής. Ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι γονείς, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους συλλόγους, αναγκάζονται να αναλάβουν την ευθύνη να διαχειριστούν τις συνέπειες της ακατάλληλης εκπαίδευσης των παιδιών τους, εξαιτίας της ελλιπούς εκπαίδευσης επαγγελματιών στις ΔΦΑ. Για το σκοπό αυτό, ξεκινούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα με συγκεκριμένους στόχους. Τελικός σκοπός των συλλόγων είναι να ξεκινήσει συστηματικά από την πολιτεία η έγκυρη εκπαίδευση εξειδικευμένων επαγγελματιών στις ΔΦΑ, για να μην «κακοποιούνται» πλέον τα παιδιά με διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος από επαγγελματίες χωρίς αναγνωρισμένη και έγκυρη επιστημονική κατάρτιση. Η Ένωση για τα Δικαιώματα Ατόμων του Αυτιστικού Φάσματος, κάνει την αρχή με ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ειδικούς, το οποίο στηρίζεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης 1.200 ωρών που έχει ήδη προτείνει στο ΥΠΕΠΘ. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι:
  • Η οργανωμένη-σφαιρική και επιστημονικά τεκμηριωμένη εκπαίδευση ειδικών, στις ιδιαίτερες γνωστικές λειτουργίες των παιδιών με ΔΦΑ.
  • Η κατανόηση του ιδιαίτερου τρόπου μάθησης και της εξατομικευμένης παρέμβασης, ιατρικής, ψυχολογικής και εκπαιδευτικής.
  • Η κατανόηση των αποκλίσεων στις κοινωνικές δεξιότητες και στην επικοινωνία και η επίπτωση αυτών στη μάθηση και την προσαρμογή.
  • Η αξιολόγηση αναγκών και ο καθορισμός των θεραπευτικών και εκπαιδευτικών στόχων.
  • Η εκπαίδευση σε έγκυρες μεθόδους διδασκαλίας που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες μαθησιακές ανάγκες μαθητών με ΔΦΑ, διαφορετικών ηλικιών.
  • Η ένταξη με ευελιξία, στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.
  • Η συνεργασία με την οικογένεια και η ενδυνάμωση γονέων, αδελφών και του εγγύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εκτός από την έγκυρη θεωρητική κατάρτιση στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, δίνεται έμφαση κυρίως στην εφαρμοσμένη εποπτεία σε τρέχοντα περιστατικά των συμμετεχόντων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στους τομείς των θεραπευτικών και εκπαιδευτικών στόχων, της μάθησης, της ένταξης και της επικοινωνίας ατομικά, στην οικογένεια, στην τάξη, στον κοινωνικό περίγυρο.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε επιστήμονες που έχουν ήδη γνώσεις σχετικά με τις ΔΦΑ (παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, γυμναστές κλπ). Σκοπός είναι η εξέλιξη των γνώσεων των συμμετεχόντων σε υψηλό επίπεδο και η δημιουργία ενός πυρήνα ειδικών επιστημόνων στις ΔΦΑ, που θα αυξάνονται σταδιακά, έως ότου να οργανωθεί επίσημα από την πολιτεία η δωρεάν εκπαίδευση των 1.200 ωρών που προτάθηκε και παραμένει πρωταρχικός στόχος.
Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη την ελληνική πραγματικότητα στον τομέα των Διαταραχών του Φάσματος του Αυτισμού. Θα έχει διάρκεια 104 ώρες, που οργανώνονται σε 21 μαθήματα, τα οποία θα γίνονται κατά κανόνα κάθε δεύτερο Σάββατο (με ελάχιστες εξαιρέσεις) σε όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 στην Αθήνα. Η επιστημονική ευθύνη του προγράμματος ανατέθηκε από τους γονείς στην παιδοψυχίατρο Β. Α. Παπαγεωργίου, η οποία έχει εξειδικευθεί στη διάγνωση-αξιολόγηση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, στη θεραπευτική αντιμετώπιση και στην εκπαίδευση των μαθητών με ΔΦΑ και στην εκπαίδευση επαγγελματιών διαφορετικών ειδικοτήτων, σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Αναλυτικά, το προκαταρκτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
ημέρα ημερ/νια Θέμα ΩΡΕΣ
1η 01/10/2011 Εισαγωγή στις ΔΦΑ: Η Παρούσα Κατάσταση - Διαφορική διάγνωση, Συνοσηρότητα & Αξιολόγηση αναγκών - Θεραπευτικές προσεγγίσεις 5
2η 15/10/2011 Η Λειτουργία του Εγκεφάλου: Στοιχεία νευροφυσιολογίας 4
3η 22/10/2011 Δοκιμασίες Αξιολόγησης: CARS, PEP-R, AAPEP-Πρακτική 6
4η 12/11/2011 Αξιολόγηση των Νοητικών Δεξιοτήτων - Ερμηνεία & εφαρμογή των αποτελεσμάτων & Παρουσίαση περιστατικού 6
5η 26/11/2011 Οι ανάγκες της οικογένειας - συνεργασία γονέων και επαγγελματιών 4
6η
03/12/2011 Άτυπη Αξιολόγηση – Καθορισμός ψυχο-εκπαιδευτικών στόχων- Δημιουργία υλικού αξιολόγησης – Πρακτική εφαρμογή 5
7η 17/12/2011
Δομημένη Εκπαίδευση: Φυσικό περιβάλλον –σπίτι, γενικό & ειδικό σχολείο
5
7η
07/01/2012 Δομημένη Εκπαίδευση: Φυσικό περιβάλλον –σπίτι, γενικό & ειδικό σχολείο
4
8η
21/01/2012 Δομημένη Εκπαίδευση: Ατομικό Ημερήσιο Πρόγραμμα στο σπίτι 4
8η
04/02/2012 Δομημένη Εκπαίδευση: Ατομικό Ημερήσιο Πρόγραμμα στην Α/θμια 4
9η
18/02/2012 Δομημένη Εκπαίδευση: Ατομικό Ημερήσιο Πρόγραμμα στη Β/θμια 4
10η
03/03/2012 Δομημένη Εκπαίδευση: Σύστημα Εργασίας στην Α/θμια 4
11η
17/03/2012 Δομημένη Εκπαίδευση: Σύστημα Εργασίας στην Β/θμια 4
12η
31/03/2012 Δομημένη Εκπαίδευση: Σύστημα Εργασίας στο σπίτι 4
13η
07/04/2012 Εκπαίδευση στην Επικοινωνία 4
14η
28/04/2012 Κοινωνικές Ιστορίες – Πρακτική εφαρμογή 4
15η
05/05/2012 Εκπαίδευση & διαχείριση συναισθημάτων - Στρατηγικές Θεωρίας Νου 4
16η 19/05/2012 Κατανόηση των φίλων - Η Έκτη Αίσθηση
4
17η
02/06/2012 Εκφοβισμός 5
18η
09/06/2012 Σεξουαλικότητα στις ΔΦΑ 5
19η
16/06/2012 Εκπαίδευση στην Αυτογνωσία 5
20η
23/06/2012 Παρουσίαση Περιστατικών 5
21η
30/06/2012 Παρουσίαση Περιστατικών 5
Το κόστος συμμετοχής, ανέρχεται σε 1.700 Ευρώ. Προκαταβάλλεται το ποσό των 800 € και ακολουθούν εννέα δόσεις των 100 € κάθε μήνα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην πρώτη – πιλοτική ομάδα είναι 25 άτομα.
Δηλώσεις συμμετοχής - Πληροφορίες: Στο Mail: pedikeomata@gmail.com
Στα Τηλέφωνα: 210-65.25.959 / 6934-994.777 – 210-28.14.770 / 6977-282.826
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :.............................................................................................................................
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ………………………………………………….…………………………………………………
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:………………………………………………………………………………………………………
ΚΙΝΗΤΟ :………..………………………………………………………………………………………………..
EMAIL: ……………………………………………………………………………………………………………..
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ……………………………………………………………………………………………………..
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: …….………………………………………………………………………….
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
(Βασικές σπουδές - συνημμένο αντίγραφο πτυχίου – Μεταπτυχιακή εκπαίδευση (συνημμένα αντίγραφα τίτλων) - Ειδικεύσεις επιμορφώσεις εμπειρία στον Αυτισμό, Εθελοντισμός)
.………………………………………………………………………………..…………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ / ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΩ :
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ημερομηνία
Ο/Η ΑΙΤ.............
(υπογραφή)

1 σχόλιο:

  1. ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΠΡΑΓΙΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ.ΕΠΡΕΠΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή