Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Μονοπάτια εθελοντισμού



www.prasinomple.gr
Στην Άνω Χώρα της Ορεινής Ναυπακτίας ξεκίνησε ο εθελοντικός καθαρισμός, η διαμόρφωση αλλά και η ανάδειξη παλαιών μονοπατιών μέσα στο δάσος με στόχο να παραδοθούν έως το καλοκαίρι στους λάτρες της πεζοπορίας και της ορεινής ποδηλασίας.
Μια πρωτοβουλία της ΜΚΟ Πράσινο+Μπλε , τοπικών παραγόντων και της ποδηλατικής ομάδας χωμάτινων «Οδοντωτός».


Η ποδηλατική διαδικτυακή κοινότητα «Cyclist-friends.gr» φρόντισε να ενημερώσει τα μέλη της ότι ζητούνται εθελοντές για τη δουλειά αυτή και η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Ας σημειωθεί ότι οι ποδηλάτες βουνού είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν νέες διαδρομές και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη των επαρχιακών περιοχών της χώρας.
Με πολύ μεράκι και εθελοντική εργασία οι εθελοντές ξεκίνησαν στα μέσα Μαΐου τη διαμόρφωση μονοπατιού, τμήμα της παλιάς διαδρομής που συνέδεε την Άνω Χώρα με την Κεντρική, περνώντας δίπλα από την κορυφή «Σύρτα». Το τμήμα που αποφασίστηκε να καθαριστεί και να «ξαναγεννηθεί» είναι αυτό που κατηφορίζει από το σημείο που το παλιό μονοπάτι τέμνει το δασικό δρόμο μέχρι τα πρώτα σπίτια της Άνω Χώρας. Η διαδρομή περπατήθηκε, σημάνθηκε και κατεγράφη στο GPS ώστε να είναι εφικτό να ακολουθηθεί η σωστή γραμμή κατά τις εργασίες καθαρισμού και πάντα φυσικά με τη σχετική άδεια του δασαρχείου.
Οργανώθηκαν λοιπόν εργασίες για 2 Σαββατοκύριακα του Μαΐου και ο Δημήτρης από τον ξενώνα «Πέτρινα» προσέφερε δωρεάν διαμονή και φαγητό σε όσους θέλησαν να εργαστούν για το σκοπό αυτό. Συμμετείχαν πάνω από 30 εθελοντές που αγαπούν το Mountain Bike και το βουνό και οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά καθαρίζοντας και διαμορφώνοντας 4 χιλιόμετρα μονοπατιού.
Η εργασία στο μονοπάτι περιλαμβάνει κλάδεμα των χαμηλών κλαδιών κάποιων δέντρων, μετατόπιση κάποιων μεγάλων πετρών και καθάρισμα του εδάφους. Σε δεύτερη φάση έγιναν μικρές με τα χέρια χωματουργικές παρεμβάσεις όπου το έδαφος δεν χρησιμοποιείτο και είχε γίνει δύσβατο. Στη συνέχεια κατασκευάστηκαν 3 - 4 μικρά γεφυράκια – ράμπες για τη διευκόλυνση του περάσματος από δύσκολα σημεία αλλά και τη μεγαλύτερη διασκέδαση των επισκεπτών. Τοποθετήθηκε ειδική σήμανση σε σημεία που απαιτείται ώστε ο χρήστης του μονοπατιού να μην κινδυνεύει να χαθεί και να ενημερώνεται για τυχόν δύσκολα «περάσματα».
Τα μονοπάτια με την ολοκλήρωσή τους θα είναι από τα πιο όμορφα της χώρας, γιατί όλη η διαδρομή είναι σε πυκνό δάσος με χαμηλή βλάστηση από μικρά δέντρα και θάμνους, όπως και βότανα. Το έδαφος είναι στρωμένο με ένα πανέμορφο πράσινο χαλί τύρφης και βρύων. Η θέα που απολαμβάνει κανείς είναι καταπληκτική. Βουνοκορφές και καταπράσινα δάση, όσο φτάνει το βλέμμα. Έχει μάλιστα προγραμματισθεί από το Πράσινο+Μπλε, να σημανθεί το μονοπάτι από ειδικούς ώστε να παρουσιάζεται η χλωρίδα που συναντά κανείς στη διαδρομή, με ενημερωτικές πινακίδες, γιατί η ποικιλία της χλωρίδας του συγκεκριμένου δάσους είναι πραγματικά εντυπωσιακή και είναι ευκαιρία ο επισκέπτης που αποφασίζει να τα περπατήσει, να ενημερώνεται για τον τεράστιο πλούτο της περιοχής και της Ελληνικής φύσης.
Η περιοχή της Άνω Χώρας προσφέρεται για μικρές και μεγάλες ποδηλατικές εξορμήσεις αλλά και πεζοπορίες αποτελώντας μελλοντικά πόλο έλξης για τον αθλητικό-θεματικό τουρισμό από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Η ΜΚΟ Πράσινο+Μπλε σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και επαγγελματίες της περιοχής προγραμματίζει μέσα στον Ιούλιο νέο τετραήμερο εθελοντικής προσπάθειας με στόχο την ολοκλήρωση καθαρισμού και άλλων μονοπατιών, αναστήλωση πέτρινων μονοπατιών στο ποταμό Κάκκαβο , καθαρισμό και ανάδειξη σημείων εν’ όψη καλοκαιρινής προσέλευσης κόσμου. Τολμήστε να μας ακολουθήσετε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου