Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Μήπως να φύγει το ΤΕΙ;

Αναδημοσίευση από το blog του: Διαγωγή Κοσμία

Το πώς θα έπρεπε να βλέπουμε το παράρτημα του ΤΕΙ στην πόλη τής Ναυπάκτου είναι ένα θέμα το οποίο σχεδόν ποτέ μέχρι σήμερα δεν συζητήσαμε σοβαρά. Από το 2004, όταν και εμφανίστηκε από τα μέρη μας, έχουμε αναλωθεί σε αναλύσεις επί χάρτου για το που θα πρέπει να πάνε αυτές οι περιβόητες μόνιμες εγκαταστάσεις, έχουμε φτιάξει επιτροπές, ότι πιο εύκολο δηλαδή, αλλά αποτέλεσμα δεν είδαμε. Ε, και; Επτά χρόνια, τώρα, φιλοξενούμε εκατοντάδες νέα παιδιά, με τις οικογένειές τους από πίσω να πληρώνουν με τι σέσουλα, αλλά το που πάνε αυτά τα χρήματα, κι αν πιάνουν τον τόπο που θα έπρεπε, μάλλον δεν το σκεφτήκαμε επίσης ποτέ.
Και δεν το σκεφτήκαμε γιατί, χωρίς να πω τίποτε καινούριο, το μόνο που κοιτούσαμε και κοιτάμε είναι το πως θα εισπράξουμε τα ευρώ ως κοινωνία. Για το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτά τα παιδιά  εργάζονται καθημερινά και το κατά πόσο αυτό είναι ή όχι το ενδεδειγμένο... τσιμουδιά. Αυτό, όμως, δεν είναι το πρώτο που θα έπρεπε να μας απασχολεί, αν θέλαμε να βλέπουμε λίγο πιο σφαιρικά τα πράγματα; Η κατάσταση αυτή, βέβαια, δεν αποτελεί προνόμιο της Ναυπάκτου, τουναντίον μάλιστα, εντάσσεται στον κανόνα που περιβάλει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, σε σημείο που να θεωρείται, και να είναι εν μέρη και αλήθεια, ότι το παράρτημα του ΤΕΙ στην πόλη μας είναι παράδειγμα προς μίμηση, ως προς τον τρόπο που λειτουργεί. Ποιον τρόπο, όμως, να υπενθυμίσουμε, ένα κολοβό τρόπο παροχής υπηρεσιών και μέσα σε ένα περιβάλλον που μόνο ακαδημαϊκό δεν θα πρέπει να θεωρείται. 
Δεν ξέρω αν ως χώρα αποφασίσουμε να δώσουμε τις λύσεις που ενδείκνυνται για το συμμάζεμα αυτού του μπάχαλου που παρουσιάζεται στην, υποτίθεται, κορυφαία βαθμίδα της εκπαίδευσης. Το μοίρασμα άλλωστε της πίτας (σχολές) που έγινε τόσα χρόνια, είχε ως στόχευση κάθε τι άλλο, παρά την ουσία αυτού που δημιουργούσε. Ένα πράγμα ξέρω, όμως, και γι αυτό είμαι απολύτως σίγουρος. Αν αύριο έφευγαν οι φοιτητές από την Ναύπακτο, αλλά τα χρήματά τους αναπληρώνονταν με κάποιο άλλο τρόπο στην οικονομία της πόλης, δεν θα άνοιγε ρουθούνι. Κι επειδή τούτο δεν είναι δίκαιο, πρωτίστως γι αυτά τα παιδιά, και τις οικογένειές τους που πληρώνουν αδρώς κάθε μήνα για άλλους λόγους κι όχι για να συντηρούν τη δική μας οικονομία, προσωπικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να μας το πάρουν από τον επόμενο Σεπτέμβρη. Έτσι για έρθουμε και λίγο περισσότερο κατάματα με τη μιζέρια μας

1 σχόλιο:

  1. Καλά τα σχόλια του Κυρίου Καρανικόλα.

    Αλλά επί της ουσίας δεν ακουω τίποτα.

    δηλ. οι υποδομές και το περιβάλλον άλλων σχολών, τμημάτων, Πανεπιστημίων είναι καλύτερο στην Ελλάδα ?
    π.χ. οι φοιτητές στο Χ Πανεπιστήμιο/ΤΕΙ κάνουν κάτι διαφορετικό από ότι κάνουν στο τμήμα ΤΕΣΥΔ ?
    ΟΧΙ αυτό που αλλάζει είναι το μέγεθος της πόλης, η Πάτρα προσφέρει παραπάνω πράγματα στους πολίτες της από ότι η Ναύπακτος.

    αλλά φυσικά είναι καλύτερα τα 6.500.000 ευρω που αφήνουν στην πόλη και τα 100.000 ευρω που εισπρατει ο Δήμος και την ύπαρξη νέων ανθρώπων και τις δυνατότητες ανάπτυξης (άλλο αν η πόλη δεν ασχολείται-όπως άλλωστε όλες οι πόλεις στην Ελλάδα) και...

    Αντι να στηρίξουμε την προσπάθεια των ανθρώπων του ΤΕΙ πάμε να βγάλουμε τα μάτια μας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή