Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

«Ενοποίηση παραλιών Γριμπόβου –Ψανής»:η θέση του Συλλόγου μαςΣε απάντηση σχετικού εγγράφου – αιτήματος του Δήμου Ναυπάκτου περί
«Ενοποίησης παραλιών Γριμπόβου –Ψανής»
Μετά από σύγκληση Γενικής συνέλευσης του συλλόγου στην οποία ανταλλάχθηκαν εποικοδομητικές απόψεις καταλήξαμε στην διαμόρφωση πρότασης ενοποίησης παραλιών (Γριμπόβου –Ψανής).
Θεωρούμε σημαντικό έργο την ενοποίηση των παραλιών με τη μορφή που θα ικανοποιεί τους παρακάτω στόχους:
 1. την αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.
 2. την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης των κατοίκων της περιοχής και τη συμμετοχή των επισκεπτών σε αυτή τη διαδικασία.
 3. τη διαλεκτική του ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής με τη νέα πραγματικότητα.
 4. την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και την συμβολή του στην  οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Η όλη επέμβαση εστιάζεται στο ανατολικό και δυτικό χερσαίο μέτωπο εκατέρωθεν του λιμανιού και στην Πλατεία του Λιμανιού δημιουργώντας έναν άξονα παραλιακής επικοινωνίας μεταξύ παραλίας Γριμπόβου και Ψανής.
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε  την δημιουργία παραλιακού δρομίσκου (μονοπατιού)
το οποίο θα έχει αρχή το τέλος της ήδη αναπλασθείσης παραλίας του Γριμπόβου  με κατεύθυνση δυτικά διασχίζοντας το χερσαίο παραλιακό μέτωπο έως την ανατολική είσοδο του Βενετσιάνικο Λιμανιού (κάτω από τον φάρο).
Στο μεσοδιάστημα θα δύναται η δυνατότητα της επίσκεψης του δρομίσκου ή η έξοδος από αυτόν  από τις οδούς Ψαρού , Μεσσηνίων, Καλαντζοπούλου , Νόβα και Αγελάου.
    Με πρόσβαση από την παραπάνω είσοδο  στο Λιμάνι  και διερχόμενοι μέσω του αλσυλλίου  θα υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθηθεί η κατεύθυνση:
α) Δυτικά διασχίζοντας το Φετιχέ τζαμί  και μέσω των οδών Σισμάνη και Καναβού (στενοπάζαρο) ή
β) μέσω της οδού Φορμίωνος να καταλήξουμε στην πλατεία του Λιμανιού.

 Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα της διέλευσης εντός του λιμανιού επί της υπαρχούσης λωρίδας  που δένουν τα σκάφη ( αφού διαμορφωθεί).
Στη συνέχεια δια μέσω των  οδών  Ανεμογιάννη ή  Λελούδα θα υπάρχει η δυνατότητα να καταλήξει ο επισκέπτης στις δύο εξόδους της δυτικής πλευράς του Λιμανιού και κατόπιν με την κατασκευή  αντίστοιχου δρομίσκου (μονοπατιού) να καταλήξει στην ήδη διαμορφωμένη παραλία της Ψανής.Για την πλήρωση των παραπάνω στόχων, συστάθηκε ομάδα μελέτης από τον Σύλλογο μας γα να μελετήσει και να  παρουσιάσει  προμελέτη – πρόταση  του έργου και της τυπολογίας των υλικών κατασκευής .
Οι μελετητές που ασχολούνται με την συγκεκριμένη προμελέτη  θα επικεντρωθούν στα εξής σημεία:
·                Στην προστασία και ανάδειξη των στοιχείων που αποτελούν τις αποδείξεις της ιστορικής συνέχειας του χώρου.
·                Στη δημιουργία κόμβων σύνδεσης του παραλιακού μετώπου, όσον αφορά το πρώτο μέτωπο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (ανατολικό), με το ιστορικό κέντρο .
·                Στην αποκατάσταση και βελτίωση της σχέσης του δρόμου με την παραλία και τη θάλασσα.
·                Στην εξασφάλιση του δικαιώματος της επαφής των κατοίκων και των επισκεπτών με τη θάλασσα (φυσικής και οπτικής).
·                Στη διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής και την διασφάλισή του ως τόπου περιπάτου , αναψυχής και κοινωνικού γεγονότος.
Επί πλέον θεωρούμε την πλατεία του Λιμανιού κομβικό σημείο του όλου έργου . Η οποιαδήποτε επέμβαση έχει άμεση σχέση με τη κυκλοφοριακή ρύθμιση στο νευραλγικό αυτό σημείο της Πόλης και συσχετισμό με τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους .
Για την ανάπλαση της και τυχόν παρεμβάσεις προτείνουμε
α) την διενέργεια Διεθνούς Αρχιτεκτονικού – καλλιτεχνικού  Διαγωνισμού με την συμμετοχή των Πολυτεχνείων και των χωρών που έλαβαν μέρος στο ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου .
Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ερέθισμα συζήτησης με την διοργάνωση ημερίδων  ώστε να διερευνηθούν , να αποσαφηνιστούν όλες οι δυνατότητες και να τεθούν οι βάσεις για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση από πολεοδομικής , αρχιτεκτονικής , τεχνικής και οικονομικής πλευράς και να επιτευχθεί προβολή της Πόλης σε διεθνές επίπεδο από τουριστικής πλευράς .
β) Την ονομασία της σε Πλατεία Ναυμαχίας Ναυπάκτου.
Το ιστορικό αυτό γεγονός θεωρούμε ότι  πρέπει να ευρίσκεται σε κεντρικό σημείο αναφοράς , με την πνευματική αναβάθμιση των εορτασμών  και την τοποθέτηση μνημείου που μπορεί να προκύψει από τον παραπάνω διαγωνισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου