Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

 Σε λύση και εκκαθάριση οδηγούνται οι Αλυκές αφού ο Καλλικράτης δεν προβλέπει τέτοιους είδους επιχ/σεις
- Βουνό τα χρέη, έκλεισαν την είσοδο χτες οι φορτοεκφορτωτές λόγω οφειλών από την περσινή συγκομιδή


Δείτε το σχετικό βίντεο στο 

Το θέμα της παύσης λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης Αλυκών Τουρλίδας και της εκκαθάρισης αυτής φαίνεται να είναι η πρώτη αφορμή σύγκρουσης ανάμεσα στην απερχόμενη δημοτική αρχή και σε αυτή που παραλαμβάνει την 1η του Γενάρη.  
Την προσεχή Παρασκευή το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου αναμένεται να πάρει απόφαση λύσης και εκκαθάρισης της επιχείρησης αφού αυτό
απαιτούν οι επιταγές του Καλλικράτη που προβλέπουν την ύπαρξη μόνο δύο δημοτικών επιχειρήσεων ανά δήμο. Το θέμα δε έρχεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στο Σώμα δεδομένου ότι οι απαιτήσεις του Καλλικράτη είναι γνωστές από το Μάρτιο και από τότε θα έπρεπε ο δήμος να πάρει αποφάσεις για να μην οδηγηθεί σε εκκαθάριση ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο. Δυστυχώς όχι μόνο αυτό δεν συζητήθηκε τόσο καιρό, αλλά ποτέ δεν ήρθε στο Σώμα θέμα ημερήσιας διάταξης με θέμα την πορεία των Δημοτικών Αλυκών και την ενημέρωση των συμβούλων και του κόσμου για την πορεία της επιχείρησης. Είναι άγνωστο γιατί η απερχόμενη δημοτική αρχή ήθελε να μην έρχονται στο φως τα στοιχεία παρότι το είχαν ζητήσει πολλές φορές τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι όσο και ο τοπικός Τύπος.
Έτσι φτάσαμε στο παρά ένα εφαρμογής του Καλλικράτη και ο δήμος Μεσολογγίου οδηγείται στην έσχατη λύση εξαιτίας της απρονοησίας ή της αδιαφορίας του. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε χτες και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Π. Κατσούλης που μίλησε στην εκπομπή «Στην ΑΙΧΜΗ των Γεγονότων» για το θέμα. «Δυστυχώς ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του δήμου που κατακτήθηκε με αγώνες από το 1982 οδηγείται στην καλύτερη των περιπτώσεων, από αμέλεια (για να μην πω από δόλο γιατί δεν μπορώ να το αποδείξω), της παρούσας δημοτικής αρχής στην εκποίηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσούλης.
Και αυτό γιατί, όπως τόνισε, η δημοτική αρχή δεν έκανε χρήση του νόμου του Καλλικράτη, ώστε να διασωθεί η επιχείρηση και να έχει μέλλον.
Θα μπορούσε δηλαδή να μετατραπεί από δημοτική, σε Α.Ε., μονομετοχική ή πολυμετοχική, με την εκπόνηση μιας μελέτης βιωσιμότητας, για να υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί από τη νέα δημοτική αρχή.  «Αυτή η διαδικασία δεν έγινε και τώρα αναγκαστικά η επιχείρηση πάει σε εκκαθάριση και σε διάλυση, με αποτέλεσμα να μείνει στα χέρια μας από το Γενάρη και μετά ένα περιουσιακό στοιχείο, το οποίο νομικά και θεσμικά δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κινήσουμε», επισήμανε ο νέος δήμαρχος, εξηγώντας ότι ο νέος νόμος προβλέπει σε κάθε δήμο μόνο δυο επιχειρήσεις: κοινωφελή και ΔΕΥΑ.
Και επειδή δεν προβλέπεται τρίτη δημοτική επιχείρηση σημαίνει ότι η επιχείρηση των Αλυκών δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει με τη σημερινή της μορφή. Όπως είπε ο κ. Κατσούλης η νέα δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να αναζητήσει την καλύτερη λύση αξιοποίησης αυτού του περιουσιακού στοιχείου, επειδή η απερχόμενη δημοτική αρχή κράτησε τη συγκεκριμένη στάση απέναντι σε αυτό το σοβαρό θέμα και δεν έκανε το αυτονόητο. 
  
Τα μέλη του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών χτες έξω από τις εγκαταστάσεις των ΑλυκώνΑπαγόρευσαν την φόρτωση αλατιού
Εν τω μεταξύ άλλο ένα πρόβλημα ήρθε να προστεθεί στην βεβαρημένη λειτουργία των Δημοτικών Αλυκών. Το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών μην αντέχοντας άλλο τον εμπαιγμό και τις υποσχέσεις έκλεισε χτες την είσοδο της επιχείρησης αποτρέποντας από την ΚΑΛΑΣ να φορτώσει αλάτι. Αυτό γιατί τους οφείλονται 4.500 ευρώ από τα εργατικά της περσινής χρονιάς τα οποία ήδη οι Αλυκές έχουν εισπράξει από την ΚΑΛΑΣ.
Σε επικοινωνία που είχαμε χτες με τον πρόεδρο του σωματείου κ. Γερολυμάτο και άλλα μέλη, μας ειπώθηκε ότι εδώ και πολύ καιρό το μόνο που εισπράττουν είναι υποσχέσεις και επειδή έχουν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο δεν θα επιτρέψουν την φόρτωση αλατιού εάν δεν εξοφληθούν. «Είμαστε 12 οικογένειες και δεν υπάρχουν από αλλού πόροι για να ζήσουμε. Για να μπορέσει να φορτώσει αλάτι η ΚΑΛΑΣ αυτό που ζητάμε είναι να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα του 2009 και να πάρουμε ένα μέρος από τα χρήματα που μας αναλογούν βάσει της φετινής παραγωγής», μας δήλωσε ο κ. Γερολυμάτος. Αυτός και άλλα μέλη της επιχείρησης δε, ήταν πολύ δηκτικοί για τον τρόπο που διοικούνται οι Αλυκές όλα αυτά τα χρόνια και τον ρόλο του ειδικού συνεργάτη του απερχόμενου δημάρχου κ. Ιωαννίδη. «Η επιχείρηση διοικείται ουσιαστικά από τον κ. Ιωαννίδη. Πριν από λίγο καιρό όταν τον επισκεφτήκαμε στο κτίριο του ΠΙΚΠΑ παρουσία του δημάρχου και του κ. Κατσίνα, μας είπε αυτολεξεί «δεν σας δίνω φράγκο», μας δήλωσε το μέλος του σωματείου κ. Στεφανάτος.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των Αλυκών κ. Κόντος επισκέφτηκε χτες τα μέλη του Σωματείου στην Τουρλίδα, δήλωσε ότι συμμερίζεται τα αιτήματά τους και δεσμεύτηκε ότι θα εξοφληθούν πριν τις 21 Δεκεμβρίου όποτε και έχει προσδιοριστεί η παύση της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι όμως έδειξαν την δυσπιστία τους κατά πόσο αυτό θα υλοποιηθεί λέγοντας πως στα ταμεία δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ευρώ και δηλώνοντας πως η υπομονή τους εξαντλήθηκε.
 aixminews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου