Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Να διασωθούν οι εγκαταστάσεις της πλαζ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του συλλόγου αρχιτεκτόνων

Εγκαταστάσεις πλαζ Ναυπάκτου

Με αφορμή το «πρωτόκολλο κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης κατασκευών σε χώρο αιγιαλού», που εξέδωσε η Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλ/νίας για τιςκτιριακές εγκαταστάσεις της πλαζ Ναυπάκτου με ημερομηνία 23.2.2011 και απευθύνει στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης την οποία και καλεί να εκτελέσει σε διάστημα 30 ημερών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας έχει να παρατηρήσει τα εξής:
Οι εγκαταστάσεις της πλαζ Ναυπάκτου όπως και του Ξενία ανήκουν στην σημαντική παραγωγή δημοσίων κτιρίων που προέκυψε τη δεκαετία του ΄50 και ΄60 στα πλαίσια της προσπάθειας του Ελληνικού κράτους να ανασυγκροτηθεί και να εντάξει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Για την υλοποίησή τους, στα πλαίσια του νεοσύστατου τότε ΕΟΤ και υπό την διεύθυνση του Χαράλαμπου Σφαέλου αρχικά και του Άρη Κωνσταντινίδη στη συνέχεια, εργάστηκε ομάδα επίλεκτων νέων αρχιτεκτόνων που δημιούργησε κτίρια διεθνώς αναγνωρισμένα για την αξίας τους, ως δείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.
Σήμερα, και ανεξάρτητα από την απαξίωσή τους, αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της νεότερης ιστορίας της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της συλλογικής μνήμης.
Για αυτό πιστεύουμε πως ο Δήμος, η αρωγή μας θεωρείται δεδομένη, θα πρέπει να διερευνήσει την δυνατότητα ούτως ώστε οι εγκαταστάσεις της πλαζ να διασωθούν να αναστυλωθούν και επαναχρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της νομιμότητας.


2 σχόλια:

  1. ΟΤΑΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΕΕΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΕΔΑΦΗΣΗ, ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ, ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ. ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟ ΟΦΕΛΟς???...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΛΕΓΑΝΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ Η ΠΛΑΖ; ΤΩΡΑ ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΞΑΦΝΙΚΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή